Voorraden omhoog als grondstofverschuiving een zalf biedt voor inflatievrees Door Reuters


© Reuters. BESTANDSFOTO: Mannen die beschermende maskers dragen tijdens de uitbraak van het coronavirus (COVID-19), gebruiken mobiele telefoons voor een elektronisch bord met de Japanse Nikkei-index buiten een makelaardij in Tokio, Japan 16 juni 2022. REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Door Tom Westbrook

SINGAPORE (Reuters) – Aandelen en obligaties waren beide op weg naar hun eerste wekelijkse winst in een maand op vrijdag, toen beleggers gokten op centrale banken die de inflatie op de hielen zaten, hoewel de vrees voor groei de grondstoffen sleepte.

een maatstaf voor de economische output met zijn brede scala aan industriële en bouwtoepassingen, daalde met 3% in Shanghai en daalde met meer dan 7% voor de week – de scherpste wekelijkse daling sinds de pandemie-gedreven financiële markten in maart 2020.

Olie daalde ook van de ene op de andere dag, en de futures daalden met 2% op de week tot $ 110,62 per vat, terwijl de graanprijzen voor de benchmark daalden met Chicago-tarwe van bijna 9% voor de week en op zijn laagste sinds maart op $ 9,42 per bushel. [O/R][GRA/]

De prijsdalingen zorgden voor enige verlichting in aandelen, aangezien energie en voedsel de aanjagers van inflatie waren. Na enkele zware recente verliezen is de MSCI World Equities Index deze week met 2% gestegen.

MSCI’s breedste index van aandelen Azië-Pacific buiten Japan steeg vrijdag met 1%, gevleid door short sellers die Ali Baba (NYSE:) – die 5% steeg – te midden van hints dat China’s technologische hardhandig optreden aan het afnemen is.

stegen met 0,8% voor een wekelijkse winst van 1,6% en waren vlak nadat de index van de ene op de andere dag ongeveer 1% was gestegen. De Amerikaanse dollar zweeft net onder het hoogste punt in twee decennia ten opzichte van een mand met belangrijke valuta’s.

“Terwijl marktzorgen over een abrupte vertraging de boosdoener zijn achter de recente dalingen van de grondstofprijzen, voelen lagere grondstofprijzen aan alsof ze precies zijn wat de dokter heeft voorgeschreven voor de wereldeconomie”, zei NatWest-marktstrateeg Brian Daingerfield.

“Zoveel van onze angsten voor een harde landing hebben betrekking op zorgen die verband houden met de grondstofprijzen.”

Zachte gegevens gedurende deze week waren de schuldige.

De peilingen van de fabrieksactiviteit in Japan, Groot-Brittannië, de eurozone en de Verenigde Staten werden in juni allemaal zwakker, waarbij Amerikaanse producenten de eerste regelrechte daling van nieuwe orders in twee jaar rapporteerden in het licht van het dalende vertrouwen.

De obligaties herstelden hard in de hoop dat de weddenschappen op agressieve renteverhogingen zouden moeten worden ingeperkt, waarbij de Duitse tweejaarsrente 22 basispunten daalde, de grootste daling sinds 2008. [GVD/EUR]

De benchmark daalde van de ene dag op de andere 7 bp en bleef stabiel op 3,0944 %. [US/]

De US-dollar is van recente hoogtepunten gedaald, maar niet te ver aangezien beleggers voorzichtig blijven. Het was de laatste keer redelijk stabiel op $ 1,0529 per euro en kocht 134,79 yen. [FRX/]

De gehavende yen stabiliseerde deze week en kreeg vrijdag een beetje steun van de Japanse inflatie die voor de tweede maand op rij de doelstelling van 2% van de Bank of Japan overtrof, wat meer druk zette op haar ultragemakkelijke beleidskoers.

Sprekers van de Europese Centrale Bank en de Federal Reserve zullen later op de dag nauwlettend in de gaten worden gehouden, evenals de Britse detailhandelsverkopen en het Duitse ondernemersvertrouwen. Verder is de grootste zorg wat het allemaal betekent voor de bedrijfsprestaties.

“De winstrapporten over het tweede kwartaal zullen schokgolven naar de markt sturen, aangezien de winstvooruitzichten tot nu toe niet materieel zijn verslechterd, en dat zal de bezorgdheid over een recessie verder vergroten”, zegt Charu Chanana, marktstrateeg bij makelaardij Saxo in Singapore.

Leave a Comment