Wat u moet weten over de ziekte?

Polio kan worden uitgeroeid en er zijn effectieve vaccins tegen. (representatief)

Birmingham, VK:

Net toen we dachten dat apenpokken het nieuwe virus zou zijn voor 2022, verklaarde de UK Health Security Agency (UKHSA) een nationaal incident van herhaalde poliovirusdetectie in rioolwater in Noord- en Oost-Londen. Herhaalde positieve metingen voor polio suggereren dat er een voortdurende infectie en waarschijnlijke overdracht in het gebied is. Dit is onverwacht aangezien het VK sinds 2003 poliovrij is verklaard. Dit is wat u moet weten.

Poliomyelitis (polio) is een verwoestende ziekte die historisch gezien overal ter wereld verlamming en dood heeft veroorzaakt. Het wordt veroorzaakt door poliovirussen, kleine RNA-virussen die cellen in het zenuwstelsel kunnen beschadigen.

Het wordt niet gevonden bij dieren, dus het kan, net als pokken, worden uitgeroeid. En dankzij effectieve vaccinatiecampagnes komen we elk jaar dichter bij dit doel.

Er zijn drie soorten poliovirus en infectie of immunisatie door het ene type beschermt niet tegen het andere. Type 1 poliovirus bleef uitbraken veroorzaken, maar de overdracht door type 2 en 3 is met succes onderbroken door vaccinatie.

Poliovirus wordt overgedragen via luchtdruppels, maar het kan ook worden opgevangen via voedsel of water dat in contact is geweest met de ontlasting van iemand die het virus heeft.

Het kan vele dagen overleven bij normale temperaturen. De laatst overgebleven uitbraken zijn in verband gebracht met gebieden met slechte sanitaire voorzieningen die moeilijk te bereiken zijn met vaccins. Afghanistan en Pakistan zijn de enige twee landen waar wilde polio nog steeds endemisch is en het doelwit zijn van uitroeiingsprogramma’s om de verspreiding van het virus naar andere landen te stoppen.

Cruciale rol van vaccins

Vaccins zijn cruciaal geweest bij het uitbannen van polio. In 2021 waren er wereldwijd minder dan 700 gemelde gevallen.

In het VK wordt het geïnjecteerde poliovaccin gebruikt. Het bevat een geïnactiveerd virus (IPV) en is veilig en effectief in het beschermen van de geïmmuniseerde persoon tegen verlamming, maar het is minder effectief bij het induceren van lokale immuniteit in de darm, dus gevaccineerde mensen kunnen nog steeds geïnfecteerd raken en infectieus virus verspreiden, ook al doen ze dat misschien niet. zelf symptomen vertonen.

IPV biedt uitstekende bescherming voor het individu, maar is niet voldoende om een ​​epidemie onder slechte sanitaire omstandigheden te beheersen. Het orale poliovaccin (OPV), dat levend maar verzwakt virus bevat, is hiervoor ideaal. OPV wordt druppelsgewijs toegediend en heeft geen getraind personeel of steriele apparatuur nodig om het toe te dienen, zodat het meer gemeenschappen kan bereiken.

Dit vaccin kan een krachtige darmimmuniteit induceren en het kan de verspreiding van wilde poliovirussen voorkomen. Omdat het een levend virus bevat, kan het zich verspreiden naar nauwe contacten van de geïmmuniseerde persoon en deze ook beschermen. Het is ook goedkoper dan IPV.

Het nadeel van het gebruik van OPV is dat het verzwakte virus kan muteren en in zeldzame gevallen kan terugkeren naar verlammingsveroorzakende varianten.

OPV wordt binnen enkele dagen door ons immuunsysteem geklaard, maar dit is mogelijk niet het geval bij mensen met een verzwakt immuunsysteem die het virus langer bij zich kunnen dragen, waardoor de kans op mutaties groter wordt. In ondergeïmmuniseerde landen kan dit leiden tot circulerend vaccin-afgeleide poliovirus (VDPV). Het virus dat in het riool van Londen werd gedetecteerd, was inderdaad van het van het vaccin afgeleide ras, VDPV type 2. Er is nog steeds geen wild poliovirus in het VK.

Van vaccin afgeleide polio kan asymptomatische infectie veroorzaken bij IPV-gevaccineerde mensen, en het wordt uitgescheiden in de feces omdat er geen lokale darmbescherming is bij IPV. Het kan daarom worden gedetecteerd in rioolwater.

Detectiemethoden zijn gevoelig, maar een enkele positieve meting zou geen alarm slaan. Type 1 VDPV werd onlangs ontdekt in rioolwater in Kolkata. Men denkt dat het afkomstig is van een geïmporteerd geval van een gevaccineerde persoon met een verzwakt immuunsysteem die niet in staat was de vaccinstam uit hun lichaam te verwijderen.

Er zijn geen meldingen van aan polio gerelateerde verlamming in het VK.

Om ziekte te voorkomen, moeten we ervoor zorgen dat gezinsleden op de hoogte zijn van hun vaccinaties, vooral kinderen die mogelijk een vaccinatiekuur hebben overgeslagen vanwege de COVID-pandemie. IPV is veilig, gratis en effectief om polio te voorkomen. In tegenstelling tot vaccins voor apenpokken die schaars zijn en beschikbaar zijn voor groepen met een hoog risico, is IPV direct beschikbaar voor iedereen in het VK via hun huisarts.Het gesprek

(Auteur: Zania Stamataki, hoofddocent virale immunologie, Universiteit van Birmingham)

(Openbaarmakingsverklaring: Dr. Zania Stamataki ontvangt financiering van de Medical Research Foundation, Innovate UK en BCHRF en ze deelt een PhD-student met AstraZeneca op een iCASE MRC UKRI-studiebeurs.)

Dit artikel is opnieuw gepubliceerd vanuit The Conversation onder een Creative Commons-licentie. Lees het originele artikel.

(Met uitzondering van de kop, is dit verhaal niet bewerkt door NDTV-personeel en is het gepubliceerd vanuit een gesyndiceerde feed.)

Leave a Comment