Amerikaans Hooggerechtshof kiest partij voor artsen die veroordelingen voor opioïden aanvechten

27 juni (Reuters) – Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft maandag twee artsen die schuldig zijn bevonden aan het misbruiken van hun licenties in het midden van de Amerikaanse opioïde-epidemie, om duizenden recepten voor verslavende pijnstillers te schrijven, nog een kans gegeven om hun overtuigingen aan te vechten.

De rechters oordeelden met 9-0 in het voordeel van Xiulu Ruan en Shakeel Kahn, die in beroep tegen hun overtuiging hadden betoogd dat hun proces oneerlijk was omdat juryleden niet hoefden te overwegen of de twee artsen “te goeder trouw” redenen hadden om hun talrijke opioïde recepten te geloven medisch geldig waren.

De liberale rechter Stephen Breyer, die voor de rechtbank schreef, zei dat zodra beklaagden bewijzen overleggen dat ze bevoegd zijn om gereguleerde stoffen zoals opioïden af ​​te geven, aanklagers moeten bewijzen dat ze wisten dat ze op een ongeoorloofde manier handelden.

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

De rechters stuurden de twee zaken terug naar federale hoven van beroep die eerder hun veroordelingen voor verdere procedures hadden bevestigd, waar aanklagers kunnen beweren dat eventuele fouten in hun jury-instructies onschadelijke fouten waren.

De Verenigde Staten kampen al meer dan twee decennia met een opioïde-epidemie die, volgens federale gezondheidsfunctionarissen, het leven heeft geëist van meer dan een half miljoen Amerikanen.

Staten hebben farmaceutische bedrijven en apotheken aangeklaagd om hen aansprakelijk te stellen, maar een ander belangrijk element in de volksgezondheidscrisis was de rol van artsen bij het voorschrijven van enorme hoeveelheden van de zeer verslavende pijnmedicatie.

Sommige artsen zijn ervan beschuldigd hun medische praktijken in “pillenmolens” te hebben veranderd – routinematig gereguleerde stoffen voorschrijven zonder medische noodzaak en buiten de grenzen van een normale professionele praktijk.

Er zijn verdeeldheid geweest in lagere rechtbanken over de norm waaronder artsen kunnen worden veroordeeld voor het overtreden van een federale wet genaamd de Controlled Substances Act, die een groot aantal stoffen reguleert, waaronder pijnstillers zoals opioïden, voor het schrijven van recepten buiten de grenzen van de professionele praktijk.

Ruan, die in Alabama werkte, en Kahn, die in Arizona en vervolgens in Wyoming werkte, werden in afzonderlijke strafzaken veroordeeld tot respectievelijk 21 en 25 jaar gevangenisstraf.

Aanklagers zeiden dat Ruan samen met een zakenpartner een kliniek in Mobile runde die van 2011 tot 2015 bijna 300.000 recepten voor gecontroleerde stoffen uitgaf en een van de belangrijkste Amerikaanse voorschrijvers was van bepaalde op fentanyl gebaseerde pijnstillers.

Aanklagers zeiden dat hij smeergeld accepteerde van medicijnfabrikant Insys Therapeutics Inc om patiënten een fentanyl-spray voor te schrijven. De oprichter van Insys, John Kapoor, werd later veroordeeld wegens samenzwering om artsen, waaronder Ruan, om te kopen om het medicijn voor te schrijven en verzekeraars te bedriegen om ervoor te betalen.

Aanklagers zeiden dat Kahn regelmatig recepten voor contant geld verkocht en onwettig grote hoeveelheden opioïde pillen voorschreef, waardoor ten minste één patiënt stierf aan een overdosis.

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

Rapportage door Nate Raymond in Boston; Bewerking door Will Dunham

Onze normen: de Thomson Reuters Trust Principles.

Leave a Comment