VN-hoofd roept ‘oceanische noodsituatie’ uit terwijl wereldleiders bijeenkomen in Lissabon | Oceanen

De secretaris-generaal van de VN heeft verklaard dat de wereld zich midden in een “oceanische noodsituatie” bevindt en drong er bij regeringen op aan meer te doen om de gezondheid van de oceaan te herstellen.

Tijdens de opening van de VN-oceaanconferentie in Lissabon, Portugal, die werd bijgewoond door wereldleiders en staatshoofden uit 20 landen, zei António Guterres: “Helaas hebben we de oceaan als vanzelfsprekend beschouwd en vandaag worden we geconfronteerd met wat ik een oceaan zou noemen. noodgeval. We moeten het tij keren.”

Guterres zei dat het “egoïsme” van sommige naties de inspanningen om overeenstemming te bereiken over een langverwacht verdrag om de oceanen van de wereld te beschermen, belemmerde.

In maart kregen VN-lidstaten kritiek van wetenschappers en milieuactivisten omdat ze het niet eens waren over een blauwdruk voor de bescherming van de volle zee tegen uitbuiting. Van de 64% van de volle zee die buiten de territoriale grenzen ligt, is momenteel slechts 1,2% beschermd.

Zeespiegelstijging, opwarming van de oceaan, verzuring van de oceaan en concentraties van broeikasgassen bereikten vorig jaar allemaal recordniveaus, volgens het stand van het wereldwijde klimaatrapport van de Wereld Meteorologische Organisatie in 2021.

Landen op laag niveau en kuststeden worden geconfronteerd met overstromingen, terwijl vervuiling enorme dode zones aan de kust creëert en overbevissing “de visbestanden verlamt”, zei Guterres.

De vervuiling van de zee neemt toe en mariene soorten nemen af, waaronder haaien en roggen, waarvan de populaties de afgelopen 50 jaar met meer dan 70% zijn gedaald.

Bijna 80% van het afvalwater van de wereld wordt zonder behandeling in zee geloosd, terwijl jaarlijks minstens 8 miljoen ton plastic in de oceanen terechtkomt. “Zonder drastische maatregelen zou het plastic tegen 2050 alle vissen in de oceaan kunnen overtreffen”, waarschuwde Guterres.

“We kunnen geen gezonde planeet hebben zonder een gezonde oceaan”, zei hij in zijn openingsopmerkingen.

Guterres, die uit Lissabon komt, kreeg applaus toen hij zijn toespraak in zijn moedertaal Portugees begon en een van de bekendste dichters van het land, Fernando Pessoa, citeerde: “God wilde dat de aarde één was. Dat de zee verenigt, niet langer scheidt.”

Een aalscholver zit op haar nest omringd door afval aan de kust van het eiland Isabela in de Galapagos-archipel.
Een aalscholver zit op haar nest omringd door afval aan de kust van het eiland Isabela in de Galapagos-archipel. Foto: Rodrigo Buendia/AFP/Getty Images

De secretaris-generaal verwees naar het positieve nieuws sinds de laatste VN-oceaanconferentie in 2017, waaronder de vooruitgang met betrekking tot een juridisch bindend instrument om de biodiversiteit in wateren buiten de nationale jurisdictie te behouden en te beschermen – onderdeel van het ontwerp van het VN-verdrag op volle zee – en de Wereldhandelsorganisatie van vorige week akkoord om schadelijke visserijsubsidies aan banden te leggen.

Maar hij deed een oproep aan regeringen om hun ambities op het gebied van wereldwijde gezondheid te verhogen. “Er moet nog veel meer door ons allemaal worden gedaan”, zei hij, inclusief meer financiering voor wetenschappelijke innovatie. “Een gezonde en productieve oceaan is van vitaal belang voor onze gedeelde toekomst”, zei Guterres.

Het thema van de conferentie is de kritieke behoefte aan wetenschappelijke kennis en mariene technologie om de veerkracht van de oceaan op te bouwen. Guterres riep op tot een “doel om tegen 2030 80% van de zeebodem in kaart te brengen”.

Hij deed verschillende aanbevelingen, waaronder duurzaam beheer waarmee de oceaan zes keer zoveel voedsel kan produceren en 40 keer zoveel hernieuwbare energie kan opwekken als nu, en het beschermen van de oceanen en mensen in kustgebieden tegen de gevolgen van de klimaatcrisis.

Meer dan 3,5 miljard mensen zijn voor voedselzekerheid afhankelijk van de oceaan, terwijl 120 miljoen mensen rechtstreeks in visserij- en aquacultuurgerelateerde activiteiten werken, de meerderheid in kleine eilandstaten en de minst ontwikkelde landen. Toch is SDG (duurzame ontwikkelingsdoelstelling) 14 (het behoud en duurzaam gebruik van de oceaanzeeën en het mariene milieu voor duurzame ontwikkeling) de minst gefinancierde van alle SDG’s, zei Guterres.

De Keniaanse president Uhuru Kenyatta, medevoorzitter van de VN-oceanenconferentie, vertelde afgevaardigden dat “oceanen de meest ondergewaardeerde hulpbron op onze planeet zijn” en dat menselijke activiteit hen “grote stress” had bezorgd.

“Slecht beheer heeft het natuurlijke vermogen van de oceaan om zichzelf te herstellen verminderd”, zei hij. “Ik vind het verrassend dat we zo’n kritieke hulpbron in gevaar brengen.”

Marcelo Rebelo de Sousa, president van Portugal en covoorzitter van de conferentie, zei dat oorlog en de pandemie niet mogen worden gebruikt als excuus voor passiviteit. “Oceanen staan ​​centraal in het geopolitieke machtsevenwicht”, zei hij. “We moeten de verloren tijd terugkrijgen en hoop opnieuw een kans geven voordat het te laat is.”

De ontwerpverklaring van de conferentie erkent het collectieve falen van de wereld om SDG14 te bereiken en verbindt zich ertoe de gezondheid van de oceaan terug te draaien, maar gaat niet in op hoe dit zal worden bereikt. Het verwijst ook naar de behoefte aan financiering voor ontwikkelingslanden om te helpen bij de implementatie van beschermde mariene gebieden.

Het definitieve ontwerp van de politieke verklaring zal naar verwachting aan het einde van de conferentie worden aangenomen. Onderhandelingen tussen landen over het belangrijkste instrument om tegen 2030 30% van de oceaan te beschermen – het wereldwijde oceaanverdrag – zullen naar verwachting in augustus plaatsvinden in New York.

Leave a Comment