Waterstofaangedreven treinen voor gebruik in de regio Berlijn-Brandenburg

Een Mireo Plus H-trein gefotografeerd in Noord-Rijnland-Westfalen, Duitsland, op 5 mei 2022. Volgens Siemens Mobility kan de trein een topsnelheid halen van 160 kilometer per uur of ongeveer 99 mph.

Sophie Brossler | Afbeelding Alliantie | Getty Images

Siemens Mobility gaat verschillende door waterstof aangedreven treinen bouwen voor een netwerk in de metropoolregio Berlijn-Brandenburg in Duitsland, een recent voorbeeld van hoe op waterstof gebaseerde technologie wordt gebruikt in het spoorvervoer.

Siemens Mobility zei maandag in een verklaring dat het de opdracht had gekregen van spooroperator Niederbarnimer Eisenbahn om zeven van zijn Mireo Plus H-treinen te leveren. De voertuigen met twee wagens zullen brandstofcellen en lithium-ionbatterijen gebruiken en zullen naar verwachting in het najaar van 2024 worden geleverd.

De werkzaamheden op het Heidekrautbahn-netwerk zullen naar verwachting in december 2024 van start gaan. Daarnaast omvat de bestelling een 10-jarig service- en reserveonderdelencontract dat loopt tot 2034.

Siemens Mobility, een afzonderlijk beheerd bedrijf van industriële gigant Siemens, zei dat de treinen “volledig CO2-emissievrije mobiliteit” zouden bieden en een topsnelheid van 160 kilometer per uur (ongeveer 99 mph) zouden hebben.

Het bedrijf heeft eerder gezegd dat het bereik van de Mireo Plus H tussen 600 en 1.000 kilometer ligt. “Door over te schakelen van diesel naar waterstof, zal Heidekrautbahn zijn jaarlijkse CO2-uitstoot met ongeveer drie miljoen kilo verminderen en 1,1 miljoen liter diesel besparen”, zei het bedrijf maandag.

De inzet van waterstofaangedreven treinen op het netwerk maakt deel uit van een gezamenlijk proefproject dat wordt gefinancierd door de staten Berlijn en Brandenburg en de federale overheid.

Beschreven door het Internationaal Energie Agentschap als een “veelzijdige energiedrager”, heeft waterstof een breed scala aan toepassingen en kan het worden gebruikt in een breed scala van industrieën, waaronder transport.

Volgens het IEA vertegenwoordigt het spoor “een van de meest energie-efficiënte vervoerswijzen”. Het is verantwoordelijk voor 9% van het wereldwijde gemotoriseerde passagiersvervoer en 7% van het vrachtvervoer, zegt het IEA, maar is slechts verantwoordelijk voor 3% van het energieverbruik in het vervoer.

Het is echter sterk afhankelijk van olie, die in 2020 55% van het totale energieverbruik van de sector vertegenwoordigde. Volgens het IEA-scenario voor een energieneutraal systeem tegen het jaar 2050 zou het olieverbruik in het spoor moeten dalen tot “bijna nul” tegen het midden van de eeuw.

Siemens Mobility is een van de vele bedrijven die hebben gewerkt aan treinen die waterstof gebruiken. Andere zijn East Japan Railway en de Europese spoorwegfabrikant Alstom. Die laatste vervoerde al passagiers in Duitsland en Oostenrijk op waterstoftreinen.

Leave a Comment