Stresstests zorgen voor hogere kapitaalvereisten bij 3 grootste Amerikaanse banken

JPMorgan Chase, Bank of America en Citigroup zijn getroffen door hogere kapitaalvereisten door de Federal Reserve na stresstests van de centrale bank die het vermogen van de kredietverstrekkers onderzochten om een ​​ernstige recessie te doorstaan.

De nieuwe activavereisten voor de drie grootste Amerikaanse banken zijn hoger dan analisten hadden verwacht voorafgaand aan de stresstests van vorige week en kunnen de hoeveelheid kapitaal die de banken kunnen gebruiken om hun eigen aandelen terug te kopen, beperken.

In verklaringen op maandag zeiden de banken dat hun door de Fed opgelegde vereisten voor common equity tier one (CET1) kapitaalratio’s ten opzichte van risicogewogen activa vanaf oktober met ongeveer één vol procentpunt zouden stijgen. De zogenaamde CET1-ratio is een cruciale maatstaf voor financiële kracht.

De nieuwe CET1-vereiste van JPMorgan is 12 procent, een stijging van 11,2 procent, terwijl die van BofA zal stijgen tot ongeveer 10,5 procent van 9,5 procent en die van Citi’s van 10,5 procent naar 11,5 procent.

JPMorgan zei dat zijn raad van bestuur van plan was om zijn huidige driemaandelijkse gewone aandelendividend ongewijzigd te laten op $ 1 per aandeel voor het derde kwartaal “in het licht van hogere toekomstige kapitaalvereisten”.

Naast de hogere kapitaalvereisten zullen JPMorgan en Citi, samen met Goldman Sachs, vanaf volgend jaar ook worden onderworpen aan een extra opslag op hun CET1-kapitaalvereisten van 50 basispunten vanwege hun status als systeemrelevante banken. Dit brengt de CET1-vereiste van JPMorgan op 12,5 procent en die van Citi op 12 procent.

Staafdiagram van CET1-vereiste (%) waaruit blijkt dat stresstests voor banken leiden tot nieuwe kapitaalratio's

JPMorgan, BofA en Citi rapporteerden eind maart CET1-ratio’s die onder hun nieuwe vereisten lagen. JPMorgan, de grootste Amerikaanse kredietverstrekker qua activa, rapporteerde een CET1-ratio van 11,9 procent en heeft ook zijn eigen doel gesteld van een CET1-ratio van 12,5-13 procent in 2024.

Om dat doel te bereiken, “zullen ze waarschijnlijk geen terugkoop van enige betekenis kunnen overwegen”, zei Ken Usdin, een bankanalist bij Jefferies, op vrijdag. De bank zou het gat kunnen dichten door ingehouden winsten en het verminderen van risicogewogen activa.

Na bevestiging van zijn nieuwe CET1-doelstelling, zei BofA dat het van plan was zijn driemaandelijkse gewone stockdividend te verhogen tot 22 cent per aandeel vanaf het derde kwartaal van 2022. Eind maart bedroeg de CET1-ratio van BofA 10,4 procent, net onder de nieuw verplicht doel.

Citi, waarvan de CET1-ratio in maart 11,4 procent bedroeg, zei dat het zijn dividend op het huidige niveau zou houden.

Ook enkele andere banken kwamen maandag met nieuwe kapitaaleisen, die minder zwaar waren.

Morgan Stanley zei dat zijn nieuwe CET1-ratio-vereiste 13,3 procent was, vergeleken met 13,2 procent eerder, en dat het zijn dividend verhoogde terwijl het een programma voor de terugkoop van aandelen van $ 20 miljard goedkeurde. De CET1-ratio van de bank bedroeg eind maart 14,5 procent, ruim boven de nieuwe vereiste.

Goldman, wiens CET1-vereiste daalde tot 13,3 procent van 13,4 procent, zei dat het van plan was zijn dividend te verhogen van $ 2 naar $ 2,50 per aandeel.

In de stresstests van vorige week ontdekte de Fed dat alle 33 van de grootste Amerikaanse banken samen 612 miljard dollar zouden kunnen verliezen in een recessie en een marktcrash zouden ondergaan, maar dat ze het kapitaalniveau boven de wettelijke minima zouden houden.

De resultaten van de stresstest, samen met de dividendplannen van banken, worden gebruikt om de kapitaalvereisten van banken voor de komende 12 maanden te berekenen.

Leave a Comment