Het ‘Big Package’: hoe Rusland tot wanbetaling werd gedreven

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, arriveert voor de top van de leiders van de Europese Unie, terwijl de EU-leiders proberen overeenstemming te bereiken over Russische oliesancties als reactie op de Russische invasie van Oekraïne, in Brussel, België, 30 mei 2022. REUTERS/Johanna Geron//File Photo

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

LONDEN, 27 juni (Reuters) – De eerste grote wanbetaling van Rusland op internationale schulden in meer dan een eeuw, waarvan Washington zei dat het maandag een feit werd, volgt op maanden van gecoördineerde westerse sancties waardoor Moskou contant geld kreeg maar geen toegang tot het internationale financiële netwerk. Lees verder

Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste momenten die tot dit punt hebben geleid.

HET “GROTE PAKKET”

Rond 23.30 uur (2230 GMT) op 25 februari, de dag nadat Russische troepen Oekraïne binnenvielen, zeiden de experts van de Europese Unie in Brussel dat een reeks sancties waaraan ze dagen hadden gewerkt, of het “Big Package”, zoals ze het noemden, was klaar.

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

Even voor middernacht maakte de Europese Commissie de maatregelen bekend.

Terwijl de noodgroep van zeven en EU-bijeenkomsten eerder duidelijk maakten dat er een reactie zou komen, werden in het pakket Vladimir Poetin en zijn topdiplomaat Sergei Lavrov persoonlijk genoemd, en, zoals later duidelijk werd, bevroor zo’n 300 miljard dollar van de reserves van de Russische centrale bank.

“Dat was echt het moment waarop we zeiden: oké, we hebben het gedaan”, vertelde een Europese bron aan Reuters. “Dat was, denk ik, een heel cruciaal moment voor veel mensen rond een tafel.”

SNELLE ACTIE

Dagen later, op 2 maart, sloeg de EU opnieuw toe door zeven Russische banken te weren van SWIFT, een internationaal financieel berichtensysteem dat cruciaal is voor grensoverschrijdende transacties. Lees verder

Het opstarten van Russische geldschieters van SWIFT werd lang beschouwd als een ‘nucleaire optie’, maar de invasie legde het op tafel en toen de EU besloot het te activeren, waren die op het SWIFT-hoofdkwartier net buiten Brussel klaar.

De enige vraag was hoe lang ze hadden om de verhuizing door te voeren, “vijf dagen of vijf minuten?” zei een andere bron. Uiteindelijk was het 10-12 dagen.

EERSTE SNIJDEN, MAAR NIET DE DIEPSTE

Kredietbeoordelaar S&P Global ontnam Moskou al op 26 februari zijn felbegeerde investment grade-rating en Russische obligaties daalden, maar op 15 maart volgde een zwaardere klap, toen de EU de beste kredietbureaus opdroeg te stoppen met het beoordelen van de Russische dept of het risico te lopen verliezen hun licenties om in het blok te opereren. Lees verder

“We werden betrapt op platvoeten, we kregen zeker geen waarschuwing vooraf”, zei een analist van een senior ratingbureau. “De vraag was eigenlijk: betekent dit dat we Rusland niet meer kunnen beoordelen?” Het antwoord bleek ja te zijn.

STANDAARD DEADLINE EEN

Met zoveel hindernissen die werden opgeworpen, bouwden de verwachtingen op dat Rusland in gebreke zou blijven met de eerste obligatiebetalingen na de sancties, hetzij op 16 maart, hetzij een maand later aan het einde van een ‘respijtperiode’ van 30 dagen. Lees verder

Dankzij een speciale “vrijstelling” van de Amerikaanse sancties die werden verleend door het Office of Foreign Assets Control van het ministerie van Financiën, konden betalingen echter doorgaan.

ONBEDOELDE GEVOLGEN

Op 8 april, een week voordat het EU-verbod op Russische ratings van kracht zou worden, verklaarde S&P Rusland in “selectieve wanbetaling” nadat Moskou had gezegd dat het van plan was aanstaande obligatiebetalingen te doen in roebels in plaats van dollars, hun uitgiftevaluta. Lees verder

Op 3 mei echter, kort voordat de betaling verschuldigd was, keerde het Kremlin om en betaalde in dollars.

SCHOK AAN HET SYSTEEM

Dagen later was Rusland echter gestruikeld.

Op 11 mei zagen schuldeisers met een scherpe blik dat Moskou er niet in was geslaagd $ 1,9 miljoen aan extra rente toe te voegen die was opgebouwd op obligaties die alleen in hun aflossingsvrije perioden werden betaald in plaats van op tijd. Ze namen contact op met het verrekenkantoor Euroclear en vervolgens met het obligatiemarktequivalent van een arbiter op het gebied van verzekeringsbetalingen – de Credit Derivative Determinations Committee, die oordeelde dat er een “kredietgebeurtenis” had plaatsgevonden.

Het bedrag was te klein om standaardclausules te activeren in alle internationale obligaties van Rusland, maar het betekende wel dat sommige beleggers verwachtten dat ze standaardverzekeringen zouden ontvangen.

Maar toen het Amerikaanse ministerie van Financiën op haar website verduidelijkte dat het kopen van Russische obligaties op de open of ‘secundaire’ markt verboden was, moest het verzekeringsproces voor kredietverzuimswap (CDS) worden stopgezet omdat het niet langer duidelijk was wat te doen met de betrokken obligaties.

“Het is een beetje alsof je huis afbrandt en de verzekeringsmaatschappij zich omdraait en beweert dat het de verkeerde soort brand was”, zegt Joe Delvaux, portefeuillebeheerder noodlijdende opkomende markten bij Amundi, de grootste fondsbeheerder van Europa. “De realiteit is dat deze sancties een schok zijn voor het systeem.”

BEDOELDE GEVOLGEN

De stap die het in gebreke blijven van Rusland echter onvermijdelijk maakte, was het besluit van Washington op 24 mei om de vrijstelling die Amerikaanse obligatiehouders in staat had gesteld Russische betalingen te ontvangen, te laten vervallen.

Een week later legde de EU ook sancties op aan de Russische binnenlandse betalingsagent, de National Settlement Depository (NSD), die het had gebruikt om de betalingen te doen.

Moskou heeft het Westen de schuld gegeven van het forceren van een “kunstmatige wanbetaling”. lees meer, terwijl minister van Financiën Anton Siluanov de situatie een “farce” noemde.

Echter, ervaren mondiale beleidsmakers die bij het proces betrokken zijn, zeggen dat sancties ongekend maar volledig gerechtvaardigd zijn.

“Het waren zeer belangrijke acties die beantwoordden aan de omvang van de acties die Rusland ondernam”, zei Agustin Carstens, het hoofd van ‘s werelds overkoepelende centrale bank, de Bank for International Settlements.

(Dit verhaal wordt gearchiveerd om de typefout in de 1e alinea te corrigeren)

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

Aanvullende rapportage door John O’Donnell in Frankfurt, Francesco Guarascio in Brussel, Andrew MacAskill, Karin Strohecker en Vincent Flasseur in Londen en Gavin Jones in Milaan Bewerking door Tomasz Janowski

Onze normen: de Thomson Reuters Trust Principles.

Leave a Comment