46 migranten dood aangetroffen in verlaten aanhangwagen in San Antonio :: WRAL.com

— Zesenveertig mensen werden dood aangetroffen nadat ze waren achtergelaten in een tractor-oplegger op een afgelegen zijweg in San Antonio in wat de laatste tragedie markeerde waarbij het leven werd geëist van migranten die over de grens van Mexico naar de VS waren gesmokkeld. Zestien mensen werden in het ziekenhuis opgenomen, waaronder vier kinderen.

Een stadswerker hoorde kort voor 18.00 uur maandag een schreeuw om hulp uit de vrachtwagen en ontdekte het gruwelijke tafereel, zei politiechef William McManus. Uren later lagen lijkzakken uitgespreid op de grond bij de trailer als een grimmig symbool van de ramp.

De burgemeester van San Antonio, Ron Nirenberg, zei dat de 46 doden “families hadden die waarschijnlijk probeerden een beter leven te vinden”.

“Dit is niets minder dan een gruwelijke menselijke tragedie”, zei Nirenberg.

Het is een van de dodelijkste tragedies die de afgelopen decennia duizenden mensen het leven heeft gekost toen ze vanuit Mexico de grens met de VS probeerden over te steken. Tien migranten stierven in 2017 nadat ze vastzaten in een vrachtwagen die geparkeerd stond bij een Walmart in San Antonio. In 2003 werden 19 migranten gevonden in een zinderende vrachtwagen ten zuidoosten van San Antonio.

De thuislanden van de immigranten en hoe lang ze aan de kant van de weg werden achtergelaten, was niet meteen bekend.

Zuid-Texas is lange tijd het drukste gebied geweest voor illegale grensoverschrijdingen. Migranten rijden in voertuigen via grenspolitiecontroleposten naar San Antonio, de dichtstbijzijnde grote stad, van waaruit ze zich over de Verenigde Staten verspreiden.

Een stadswerker ter plaatse op een afgelegen weggetje in het zuidwesten van San Antonio werd kort voor 18.00 uur maandag op de situatie gewezen door een noodkreet, zei politiechef William McManus. Agenten arriveerden en vonden een lichaam op de grond buiten de trailer en een gedeeltelijk geopende poort naar de trailer, zei hij.

Uren later lagen lijkzakken uitgespreid op de grond bij de trailer als een grimmig symbool van de ramp. De lichamen lagen nog binnen.

Van de 16 die met hittegerelateerde ziekten naar ziekenhuizen zijn gebracht, waren 12 volwassenen en vier kinderen, zei brandweercommandant Charles Hood. De patiënten voelden heet aan en waren uitgedroogd, en er werd geen water in de trailer gevonden, zei hij.

“Ze hadden last van een hitteberoerte en waren uitgeput”, zei Hood. “Het was een gekoelde trekker-oplegger, maar er was geen werkende AC-eenheid op dat tuig te zien.”

Degenen in de trailer maakten deel uit van een vermoedelijke poging tot migrantensmokkel naar de Verenigde Staten, en het onderzoek werd geleid door US Homeland Security Investigations, zei McManus.

Drie mensen werden aangehouden, maar het was onduidelijk of ze definitief in verband werden gebracht met mensenhandel, zei McManus.

Grote rigs kwamen naar voren als een populaire smokkelmethode in het begin van de jaren negentig, te midden van een golf van Amerikaanse grenshandhaving in San Diego en El Paso, Texas, die toen de drukste corridors waren voor illegale overtochten.

Voor die tijd betaalden mensen kleine vergoedingen aan moeder-en-pop-operators om ze over een grotendeels onbewaakte grens te krijgen. Toen het oversteken exponentieel moeilijker werd na de terreuraanslagen van 2001 in de VS, werden migranten door gevaarlijker terrein geleid en betaalden ze duizenden dollars meer.

Hitte vormt een ernstig gevaar, vooral wanneer de temperatuur in voertuigen sterk kan oplopen. Het weer in de omgeving van San Antonio was maandag overwegend bewolkt, maar de temperaturen naderden de 100 graden.

Sommige voorstanders trokken een verband met het grensbeleid van de regering-Biden. Aaron Reichlin-Melnick, beleidsdirecteur bij de American Immigration Council, schreef dat hij al maanden bang was voor zo’n tragedie.

“Nu de grens zo strak is gesloten als nu voor migranten uit Mexico, Guatemala, Honduras en El Salvador, zijn mensen op steeds gevaarlijkere routes geduwd. Vrachtwagensmokkel is een uitweg”, schreef hij op Twitter.

Stephen Miller, een hoofdarchitect van het immigratiebeleid van de voormalige president Donald Trump, zei: “Mensensmokkelaars en -handelaars zijn slecht en slecht” en dat de benadering van de regering van grensbeveiliging hun acties beloont.

De gouverneur van Texas, Greg Abbott, een Republikein die zich kandidaat stelt voor herverkiezing, was bot in een tweet over de Democratische president: “Deze sterfgevallen zijn op Biden. Ze zijn het resultaat van zijn dodelijke opengrenzenbeleid.”

Migranten – grotendeels uit Mexico, Guatemala, Honduras en El Salvador – zijn meer dan 2 miljoen keer verdreven onder een pandemische regel die sinds maart 2020 van kracht is en die hen de kans ontneemt om asiel aan te vragen, maar herhalingspogingen aanmoedigt omdat er geen juridische gevolgen zijn om gepakt te worden. Mensen uit andere landen, met name Cuba, Nicaragua en Colombia, zijn minder vaak onderworpen aan Titel 42-autoriteit vanwege de hogere kosten om ze naar huis te sturen, gespannen diplomatieke betrekkingen en andere overwegingen.

US Customs and Border Protection meldde 557 sterfgevallen aan de zuidwestelijke grens in de periode van 12 maanden eindigend op 30 september, meer dan het dubbele van de 247 sterfgevallen die in het voorgaande jaar werden gemeld en het hoogste sinds het in 1998 begon bij te houden. De meeste hebben te maken met hitte blootstelling.

CBP heeft geen dodental voor dit jaar gepubliceerd, maar zei dat de grenspatrouille 14.278 “zoek-en-reddingsmissies” heeft uitgevoerd in een periode van zeven maanden tot en met mei, meer dan de 12.833 missies die zijn uitgevoerd tijdens de voorgaande periode van 12 maanden en vanaf 5.071 het jaar daarvoor.

____

Spagat meldde uit San Diego. Verslaggever Terry Wallace heeft bijgedragen vanuit Dallas.

Leave a Comment