Deze vier iconische Europese oprichters zijn van plan om de VC’s die nooit een bedrijf zijn begonnen in de kont te trappen – TechCrunch

Tot voor kort hadden Taavet Hinrikus, mede-oprichter van Wise, en Sten Tamkivi, mede-oprichter van Teleport, de handen ineengeslagen als een soort ‘mini Angel-merk’ dat bekend staat als ‘Taavet+Sten’. Tamkivi heeft ongeveer 50 engeldeals gedaan, Hinrikus heeft er naar verluidt maar liefst 150 gedaan. Maar ze waren hun persoonlijke kapitaal effectief aan het bundelen als engelinvesteerders. Maar blijkbaar was dit voor beide niet genoeg, en als voormalige medeoprichters waren ze zich er diep van bewust dat er in Europa bijna geen durfkapitaalfondsen zijn opgericht door echte voormalige ondernemers. En als je erover nadenkt, hebben ze gelijk.

Atomico heeft misschien Niklas Zennström, of PROfounders hebben Brent Hoberman (LastMinute.com) en Michael Birch (Bebo) (of beter gezegd, omdat beide veel meer geconcentreerd zijn), maar dit zijn nauwelijks recente ondernemers, om het zacht uit te drukken. In de VS zijn door de oprichters opgerichte VC’s veel meer in overvloed dan in Europa, een feit dat menig Europese ondernemer niet is ontgaan.

Dus de lancering van vandaag van een nieuw project waarbij Hinrikus en Tamkivi, samen met twee anderen, betrokken zijn, is een verleidelijke glimp van een nieuwe golf van Europese VC, opgericht en gerund door voormalige ‘operators’ van technische startups.

“Plural” is een nieuw durfkapitaalfonds van € 250 miljoen, opgericht door Ian Hogarth (voorheen Songkick), Tamkivi, Hinrikus en Khaled Helioui (een voormalige CEO van technologie). De oprichters van het fonds zeggen dat andere tech-oprichters/partners te zijner tijd zullen worden onthuld en dat ze de ambitie hebben om financieringsrondes in een vroeg stadium te leiden vanaf de vroegste stadia tot maximaal € 10 miljoen. De band zal zich ook richten op vier tot vijf deals per jaar per investeerder, zodat ze ‘hands-on’ kunnen zijn.

Zoals de oprichters van Plural aangeven, zijn minder dan 10% van de investeerders in Europa voormalige exploitanten, in tegenstelling tot meer dan de helft van de tech-investeerders in de VS. Dit betekent dat oprichters de ervaring missen van andere oprichters die investeerders zijn geworden, en het is een terechte kritiek.

In een verklaring zei Helioui: “Er worden tegenwoordig zoveel kansen onbenut gelaten, omdat ongewone oprichters niet voldoen aan de standaardcriteria voor patroonherkenning van beleggers. Helaas missen investeerders de risicobereidheid die nodig is om de ambities van de oprichters waar te maken en wordt de volledige omvang van de impact van die oprichters niet gerealiseerd. Er is zoveel potentieel te ontsluiten, vooral in Europa, als we de financieringsmechanismen veranderen die vandaag nog steeds als conservatieve poortwachters fungeren.”

Tamkivi zei: “We zijn enorme optimisten voor het potentieel van technologie die uit Europa komt en waarvan de hele wereld kan profiteren, evenals het leven van mensen over het hele continent.”

Samen hebben de oprichters vier startups opgericht – Wise, Songkick, Teleport en Certific – en speelden ze een belangrijke rol in drie bedrijven, waaronder Skype, Bigpoint en Topia. Bedrijven in hun gezamenlijk bestaande portfolio zijn onder meer Deliveroo, Hopin, Pipedrive, Chorus, Uber, Zego en Bolt.

Ze zeggen dat ze als Plural al hebben geïnvesteerd in 14 bedrijven, waaronder Feather; NFTPort, een NFT-infrastructuurbedrijf; energieopslagbedrijf Veld; metavers bedrijf Ready Player Me; en student banking challenger MOS. De omvang van hun investeringen in deze bedrijven werd echter niet bekendgemaakt.

In een verklaring zei Hinrikus: “Wij zijn de investeerders die we graag hadden willen hebben toen we onze eigen bedrijven aan het bouwen waren. Een bedrijf oprichten is een ambacht en de beste manier om dat vak te leren, is door samen te werken met degenen die het al eerder hebben gedaan.”

Hogarth voegde toe: “We noemen ervaren oprichters ‘werklozen’, want als je eenmaal het intense auteurschap hebt ervaren dat gepaard gaat met het creëren van iets nieuws, is het moeilijk om weer voor iemand te werken. We hebben Plural gecreëerd om werklozen een thuis te geven en hun ondernemersenergie te steken in missies en oprichters waar ze diep in geloven.”

Hinrikus was mede-oprichter van Wise in 2010. Wise voltooide de allereerste directe notering op de Londense markt, wat ook de grootste technische notering ooit in het VK was. Voordat hij Wise mede oprichtte, was Taavet de eerste medewerker bij Skype. Hogarth was mede-oprichter van Songkick in 2007, verkocht aan Warner Music Group in 2017 en won een schikking van $ 130 miljoen tegen Ticketmaster wegens concurrentieverstorend gedrag. Helioui was van 2013 tot 2017 CEO van Bigpoint en leidde de verkoop aan Youzu. Hij was ook een van de vroege donateurs van Uber, Deliveroo, Bolt Payments en MOS en hielp bij de oprichting van het Armeense National Interests Fund waarvan hij de investeringscommissie voorzit. Tamkivi was mede-oprichter van Teleport, verkocht aan Topia in 2017.

In een interview bood Hinrikus wat vechtlust: “De enige VC’s zijn allemaal spreadsheetjunkies, bankiers, consultants, ze hebben geen idee wat het betekent om een ​​bedrijf te runnen, hoe een bedrijf op te bouwen. Dat is dus het probleem dat we oplossen. We bouwen een investeringsplatform, waar alle huisartsen voormalige oprichters zijn. En we gaan dit opschalen naar een groot aantal, een onweerstaanbaar leger van ‘werklozen’, die aan je zijde zullen staan ​​als je je bedrijf opbouwt.”

Hogarth voegde toe: “We proberen iets te doen dat veel meer een peer-to-peer-structuur is, waarbij de volgende ‘werkloze’ die toetreedt dezelfde economische rechten heeft als Taavet en ik, en uiteindelijk dezelfde autonomie en vrijheid om goede investeringsbeslissingen te nemen. Het is dus een poging om de fundamentele onafhankelijkheid van voormalige oprichters en exploitanten te respecteren. We denken ook dat die structuur de enige manier is om op te schalen, en dit is nog nooit eerder door iemand gedaan. Vraag aan een willekeurige oprichter wie geld gaat inzamelen, het zijn de ondernemers die een paar jaar voorlopen die hun voorkeur hebben.”

Hogarth vervolgde: “Omdat veel bestaande VC’s die investeren geen bedrijven hebben gebouwd, hebben ze de neiging zich te fixeren op het verhaal van deze jonge persoon die op geweldige marktkansen stuit en een enorm bedrijf opbouwt, toch? Maar eigenlijk, als je kijkt naar de echt, echt iconische bedrijven van de afgelopen decennia, is een enorm percentage van hen gestart door de tweede keer oprichters, toch? Dus Stripe, tweede oprichter, Deep Mind, tweede oprichter, Netflix, tweede oprichter. Het is echt een lange lijst. En we denken dat dat in de kern komt omdat je een betere oprichter kunt worden. Hoe langer je het doet, hoe langer je investeert in het vak van bouwbedrijven, hoe beter je erin wordt. Dus we denken dat een manier om iemand te nemen die een heel serieus moeilijk probleem wil oplossen, maar het nog niet eerder heeft gedaan, is om hem te omringen met oprichters die dat wel hebben gedaan, zodat ze dit krijgen van, weet je, zoals, weet je, ‘ versnellen’ op die vaardigheidsontwikkeling.”

Hinrikus vervolgde: “Ik heb veel bestuursvergaderingen bijgewoond tegen een gerespecteerde durfkapitalist. En hij vraagt ​​naar de juridische kosten van het afgelopen kwartaal. Ja, het is waarschijnlijk een belangrijke vraag, maar het is niet wat het bedrijf in een vroeg stadium beter maakt. Het laatste wat ze nodig hebben, is iemand die geobsedeerd is door een Excel-spreadsheet.”

Beiden vertelden me dat de investeringsthema’s van Plural klimaat, gezondheid, de ‘toekomst van bestuur’ (zoals bij DAO’s) en ‘verkleining van de kansenkloof’ (toegang tot financiering of onderwijs, meer traditioneel Impact genoemd) zullen zijn.

Hogarth concludeerde: “De droom voor ons zou zijn om de startup te vinden die de eerste werkende schaalbare fusiereactor gaat bouwen. Het wordt een ongelooflijk waardevol bedrijf en het zal veel impact hebben. Dus we zijn een soort van op zoek naar dat kruispunt waar je een ton impact hebt op een echt groot belangrijk maatschappelijk probleem, zoals klimaatverandering, schone energie, maar je moet het ook doen op een manier die schaalt met het kapitalisme.

Leave a Comment