Federale agenten namen de telefoon van conservatieve advocaat John Eastman in beslag

Federale agenten hebben de telefoon in beslag genomen van John Eastman, een conservatieve advocaat die voormalig president Donald Trump adviseerde tijdens zijn poging om de verkiezingen van 2020 ongedaan te maken, volgens een rechtbank die maandag indient.

Eastman onthulde de inbeslagname in een rechtszaak die maandag was aangespannen bij een federale rechtbank in New Mexico, waarin werd verzocht om teruggave van eigendom van de regering. Volgens zijn dossier hielden FBI-agenten die namens de interne waakhond van het ministerie van Justitie handelden Eastman tegen toen hij op 22 juni een restaurant in New Mexico verliet en zijn telefoon afpakte.

Een kopie van het huiszoekingsbevel, opgenomen in Eastman’s rechtbankdossiers, zei dat de telefoon zou worden meegenomen naar het forensisch laboratorium van de inspecteur-generaal van het ministerie van Justitie in het noorden van Virginia.

De inbeslagname was slechts de laatste indicatie van hoe het ministerie van Justitie zijn strafrechtelijk onderzoek naar de mislukte poging van Trump om in functie te blijven en de vreedzame overdracht van de macht aan Joe Biden te voorkomen, intensiveert.

Op dezelfde dag dat FBI-agenten de telefoon van Eastman in beslag namen, daalden federale onderzoekers af in het huis van Jeff Clark, een voormalige functionaris van het ministerie van Justitie die gretig Trumps ongegronde beweringen van verkiezingsfraude naar voren bracht. Die zoektocht vond plaats aan de vooravond van een hoorzitting van het congres waarin de commissie van het Huis die de aanval op het Capitool van 6 januari 2021 onderzocht, de nadruk legde op de inspanningen van Trump en Clark om druk uit te oefenen op het ministerie van Justitie om de valse beweringen van de voormalige president van verkiezingsfraude te steunen.

In recente hoorzittingen heeft de commissie van 6 januari beelden getoond van Clark en Eastman die herhaaldelijk hun recht op het vijfde amendement inroepen tegen zelfbeschuldiging tijdens verklaringen achter gesloten deuren voor het congrespanel.

Eastman, een voormalig professor in de rechten, nam in januari 2021 ontslag bij de Chapman University in Zuid-Californië, te midden van verontwaardiging over zijn rol in de poging van Trump om de verkiezingen ongedaan te maken. Hij blijft een fellow bij het Claremont Institute, een rechtse denktank.

In de weken na de nederlaag van Trump kwam Eastman naar voren als de architect van een plan voor de toenmalige vice-president Mike Pence om de certificering van de verkiezingsresultaten uit te stellen of ronduit te blokkeren. In een memo beweerde hij dat Pence eenzijdig kiezerslijsten zou kunnen afwijzen uit staten waar Trump-bondgenoten beweerden dat er wijdverbreide fraude was – een plan dat volgens een constitutionele deskundige Insider neerkwam op “een voorgestelde staatsgreep gehuld in juridische taal”.

De weigering van Pence om in te stemmen met dat plan was een bron van woede voor Trump. Op 6 januari, toen zijn aanhangers het Capitool van de VS binnenstormden, zei de voormalige president dat Pence “niet de moed had om te doen wat gedaan had moeten worden om ons land te beschermen”.

Een menigte Trump-aanhangers begon toen te zingen “hang Mike Pence op”. Volgens getuigenissen van medewerkers van het Witte Huis voor de congrescommissie die 6 januari onderzoekt, was Trump het met het sentiment eens.

Eastman’s eigen inspanningen om de verkiezingen van 2020 ongedaan te maken, gingen door, zelfs nadat de relschoppers het Amerikaanse Capitool hadden verlaten, volgens de voormalige advocaat van het Witte Huis, Eric Herschmann. In een getuigenis voor de commissie van 6 januari zei Herschmann dat Eastman bleef aandringen op een manier om de overwinning van Biden in het Electoral College ongeldig te maken, daarbij verwijzend naar ontkrachte beweringen van fraude om het aannemen van alternatieve kiezerslijsten uit slagveldstaten zoals Arizona en Pennsylvania te rechtvaardigen.

Herschmann vertelde de onderzoekers dat hij er bij Eastman op aandrong om advocaat te worden.

“Ik ga je het beste gratis juridische advies geven dat je ooit in je leven krijgt: zorg voor een geweldige strafrechtadvocaat. Je zult het nodig hebben,” zei hij. “Toen heb ik hem opgehangen.”

In een uitspraak van 22 maart schreef een federale rechter dat congresonderzoekers het recht hadden om documenten van Eastman te verkrijgen met betrekking tot hun onderzoek.

“Als het plan van Dr. Eastman en president Trump had gewerkt, zou het permanent een einde hebben gemaakt aan de vreedzame machtsoverdracht en de Amerikaanse democratie en de grondwet hebben ondermijnd”, schreef de rechter. Als het land zich niet verplicht tot onderzoek naar en het nastreven van verantwoording voor de verantwoordelijken, vreest het Hof dat 6 januari zichzelf zal herhalen.”

Leave a Comment