China zegt dat de kwestie Taiwan het tot ‘oorlog’ met de VS kan leiden

Een hoge Chinese functionaris heeft gewaarschuwd dat meningsverschillen over Taiwan, als ze niet goed worden beheerd, de potentie hebben om een ​​totale confrontatie tussen China en de Verenigde Staten te veroorzaken.

“Taiwan is een van de weinige problemen die China en de Verenigde Staten tot een conflict of zelfs een oorlog kunnen brengen”, vertelde Jing Quan, minister van de Chinese ambassade in Washington, DC, aan verslaggevers tijdens een virtuele persconferentie vrijdag.

Gezien de gevoelige aard van de kwestie, betoogde hij dat “extra voorzichtigheid en verantwoordelijkheidsgevoel onontbeerlijk zijn als het om Taiwan gaat”.

“De juiste manier voor China en de VS om met elkaar om te gaan is om de geest van wederzijds respect, vreedzaam samenleven, het vermijden van confrontaties en win-win-samenwerking te volgen”, zei Jing. “Maar het vereist gezamenlijke inspanningen van beide partijen.”

China, PLA, Marine, Oosters, Theater, Commando, oefeningen
Op 5 augustus gepubliceerde beelden tonen leden van de Marine van het Volksbevrijdingsleger die deelnemen aan China’s grootste oefeningen rond Taiwan als reactie op het recente bezoek van de voorzitter van het Amerikaanse Huis, Nancy Pelosi, aan het betwiste eiland.
Eastern Theatre Command / Chinese Volksbevrijdingsleger

Chinese functionarissen hebben de VS beschuldigd van het uithollen van de toezeggingen van hun One China-beleid, opgesteld naast drie gezamenlijke communiqués die als basis dienden voor de relatie van Washington met Peking. De VS gingen in 1979 diplomatieke betrekkingen aan met China en verbraken de officiële banden met Taiwan, hoewel het informele betrekkingen heeft onderhouden in de vorm van politieke contacten en militaire steun die de afgelopen jaren is uitgebreid.

In de laatste opflakkering van de toch al gespannen bilaterale betrekkingen tussen Washington en Peking, reisde de voorzitter van het Amerikaanse Huis, Nancy Pelosi, naar Taiwan, dat China blijft claimen als onderdeel van zijn grondgebied. Na herhaalde waarschuwingen reageerde China op de reis door de grootste oefeningen van het Volksbevrijdingsleger ooit rond Taiwan te organiseren, waaronder lucht- en zeeoefeningen en live-vuurlanceringen waarbij raketten over het betwiste eiland vlogen.

De VS drongen aan op kalmte en hebben getracht de betekenis van Pelosi’s bezoek, het eerste in zijn soort voor een huisspreker in 25 jaar, te bagatelliseren in een poging een crisis te voorkomen. Maar China heeft ook sterk op diplomatiek front gereageerd, waaronder het annuleren van gesprekken en ontmoetingen tussen de twee legers en het opschorten van de samenwerking op het gebied van de repatriëring van illegale immigranten, juridische bijstand in strafzaken, tegen grensoverschrijdende misdaden, drugsbestrijding en discussies over klimaatverandering.

Jing zei dat het bezoek van Pelosi “een ernstige impact heeft op de politieke basis van de betrekkingen tussen China en de VS, een ernstige inbreuk vormt op de soevereiniteit en territoriale integriteit van China en de vrede en stabiliteit in de Straat van Taiwan ernstig ondermijnt”.

Zelfs toen de spanningen opliepen, riep hij echter op tot een terugkeer naar de samenwerking tussen de twee leidende machten van de wereld.

“Nu zowel COVID-19 als het conflict in Oekraïne uitgroeien tot langdurige crises, is het de hoogste tijd voor China en de Verenigde Staten om de samenwerking te versterken en met andere landen samen te werken om oplossingen te vinden”, zei Jing. “We moeten samenwerken, maar de andere kant niet provoceren.

“In plaats daarvan kiezen sommige politici ervoor om China’s kernbelangen te schaden, ofwel om de schijnwerpers te zoeken of om hun politieke erfenis te verstevigen”, voegde hij eraan toe. “Hun acties zullen de betrekkingen tussen China en de VS alleen maar uithollen en onze volkeren en legers in gevaarlijke situaties brengen.”

En Jing beweerde dat “het de VS is die China provoceert en spanning creëert.”

Rechtstreeks sprekend op Jing’s opmerkingen, zei John Kirby, coördinator strategische communicatie van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis, echter dat “het de Chinezen zijn die oorlogszuchtige retoriek en bedreigingen hebben geuit, het zijn de Chinezen die proberen de spanningen en druk op te voeren en de militaire sfeer als een soort voorwendsel om de spanningen te laten escaleren.”

Zelfs toen veel waarnemers de situatie tot de vierde crisis in de Straat van Taiwan begonnen te verklaren, beweerde Kirby dat escalatie niet gerechtvaardigd was.

“We zijn niet op zoek naar een crisis,” voegde hij eraan toe, “en eerlijk gezegd is er geen reden voor een crisis.”

Dit is een nieuwsbericht in ontwikkeling. Meer informatie zal worden toegevoegd zodra deze beschikbaar is.

Leave a Comment