Alex Jones staat terecht: Jury vindt dat de oprichter van Infowars $ 45,2 miljoen aan punitieve schadevergoedingen moet betalen aan Sandy Hook-ouders

Eisers Neil Heslin en Scarlett Lewis kregen in totaal iets minder dan $ 50 miljoen toegekend aan zowel compenserende als punitieve schadevergoedingen. Van de in totaal $ 49,3 miljoen kan de $ 45,2 miljoen aan punitieve schadevergoeding worden verlaagd vanwege het statuut van Texas.

“Zorg en bezorgdheid is zo belangrijk en we hebben gezien wat er gebeurt als daar een gebrek aan is, en dus hoop ik dat we vanavond allemaal gewoon naar huis gaan en iedereen die deze artikelen leest en deze boodschap hoort en dat je liefde met je kinderen hebt gekozen, omdat dat kan”, zei Lewis vrijdag na kennis te hebben genomen van de beslissing van de jury. “Dat betekent aanwezig zijn in het moment met ze, in hun ogen kijken, ze een knuffel geven en gewoon van daaruit verder gaan. Realiseer je elk moment dat je een keuze hebt en jouw keuze is liefde.”

De juryleden begonnen vrijdag rond 12.30 uur CT te beraadslagen, nadat rechter Maya Guerra Gamble hen eraan herinnerde dat Jones in een verstekvonnis tegen hem al aansprakelijk was bevonden voor laster en “opzettelijk toebrengen van emotioneel leed” tegen Lewis en Heslin.

In een emotioneel slotpleidooi vrijdag had Lewis en Heslin’s advocaat Wesley Todd Ball tegen de jury gezegd: “We vragen u een heel erg eenvoudig bericht te sturen, en dat is, stop Alex Jones. Stop het genereren van inkomsten met verkeerde informatie en leugens. Alsjeblieft. “

Nadat de beslissing van de jury in de rechtbank was aangekondigd, bracht Jones’ advocaat, Andino Reynal, onmiddellijk de kwestie van de wet van Texas en het bedrag van de punitieve schadevergoeding aan de orde. Na de procedure sprak hij het opnieuw aan terwijl hij buiten de rechtbank sprak.

“We denken dat het vonnis te hoog was. Wat betreft de punitieve schadevergoeding, de wet van Texas beperkt ze tot $ 750.000 per eiser, dus dit vonnis van vandaag bedraagt ​​$ 1,5 miljoen aan punitieven. Alex Jones zal vandaag in de lucht zijn, hij zal morgen in de lucht zijn “Hij zal volgende week in de lucht zijn. Hij zal zijn werk blijven doen en de machtsstructuur verantwoordelijk houden. Dat is onze enige verklaring”, zei Reynal na de rechtbank.

Rechter Gamble erkende het bezwaar van Reynal in de rechtbank, maar deed er niet meteen een uitspraak over.

“Dus we hebben wetten in Texas waar we beweren onze jury’s te vertrouwen en dan vertrouwen we onze jury’s niet, en dat is waar”, zei Gamble destijds. “En ik weet zeker dat het vonnis de wetten van Texas in dat opzicht goed zal weerspiegelen, dus maak je daar geen zorgen over.”

CNN heeft contact opgenomen met een advocaat van de eisers voor commentaar op het argument van Reynal.

Tijdens de slotpleidooien had Ball er bij de juryleden op aangedrongen om “Alex Jones ervan te weerhouden deze verschrikkelijkheid ooit nog eens te doen” en “anderen af ​​te schrikken die misschien in zijn schoenen willen staan”.

Reynal had gepleit voor een veel lager bedrag en suggereerde dat de juryleden Jones’ vermeende verdiensten per uur van $ 14.000 en de 18 uur waarvan hij zei dat Jones het had over Sandy Hook op Infowars, zouden moeten vermenigvuldigen voor een bedrag van ongeveer een kwart miljoen dollar.

Op donderdag, in de eerste fase van het proces, kende de jury de ouders $ 4,1 miljoen aan schadevergoeding toe, een veel kleiner bedrag dan de $ 150 miljoen die de advocaten van de ouders hadden gevraagd. In zijn slotpleidooi bedankte Ball de jury voor hun beslissing om de $ 4,1 miljoen toe te kennen, waarbij hij zei dat het al een enorm verschil had gemaakt in het leven van de ouders, en vroeg hen om genoeg punitieve schadevergoedingen toe te kennen om het totaal op $ 150 miljoen te brengen.
Bernard Pettingill getuigt op 5 augustus.

Bestraffende schadevergoeding is een vorm van straf voor het gedrag van een verdachte. Jones, het hoofd van de samenzweerderige media-outlet Infowars, loog herhaaldelijk over het bloedbad van Sandy Hook. Hij stookte samenzweringstheorieën op over de slachtoffers en hun families, wat leidde tot meerdere rechtszaken wegens laster. Hij heeft sindsdien erkend dat de massale schietpartij heeft plaatsgevonden.

Jones beweerde in zijn getuigenis dat een juryprijs van slechts $ 2 miljoen hem financieel zou vernietigen. Maar op vrijdagochtend hoorden de juryleden getuigenissen over Jones’ rijkdom van een econoom, Bernard Pettingill, Jr., die schatte dat Jones een nettowaarde heeft van tussen de $ 135 miljoen en $ 270 miljoen.

Pettingill, Jr., die meerdere jaren aan records voor Jones en Infowars’ moederbedrijf Free Speech Systems onderzocht, zei dat Jones een reeks lege bedrijven gebruikte om zijn geld te verbergen.

Jones gebruikte twee grote leningen om het te laten lijken dat hij blut was, terwijl hij dat in feite niet was, getuigde Pettingill, Jr..

“Alex Jones weet waar het geld is, hij weet waar dat geld naartoe is gegaan en hij weet dat hij uiteindelijk van dat geld zal profiteren”, zei Pettingill, Jr.

Nadat een van de juryleden had gevraagd naar het verschil tussen het geld van Jones en het geld van zijn bedrijf, zei Pettingill Jr.: “Je kunt Alex Jones niet scheiden van de bedrijven. Hij is de bedrijven.”

Jones “verdiende geld met zijn shtick”, voegde hij eraan toe, en suggereerde zelfs dat Jones een universiteitscursus over zijn technieken zou kunnen geven.

Jones’ angstaanjagende tirades over Infowars zijn jarenlang gepaard gegaan met advertenties voor supplementen, documentaires en andere producten die Infowars verkoopt. Pettingill, Jr. zei dat het geld binnenstroomde en negen verschillende bedrijven identificeerde die eigendom zijn van Jones.

“Hij is een zeer succesvolle man, hij verkondigde wat haatdragende taal en wat verkeerde informatie, maar hij verdiende veel geld en hij verdiende daarmee geld”, zei Pettingill, Jr. in de stand. “Mijn denken over hem is dat hij niet op een golf heeft gereden, hij heeft de golf gecreëerd.”

Jones getuigde eerder deze week over zijn vermeende financiële problemen nadat socialemediagiganten zoals Facebook en Twitter zijn inhoud van hun platforms hadden verbannen.

“Ik herinner me dat hij dat zei, maar de gegevens weerspiegelen dat niet,” zei Pettingill, Jr.

Tijdens de slotpleidooien beweerde Ball dat Jones nog meer geld op andere plaatsen had verstopt en voerde hij aan dat $ 4,1 miljoen een druppel was in de spreekwoordelijke emmer van Jones. “Hij heeft het waarschijnlijk al terugverdiend met donaties” van fans, zei Ball.

Leave a Comment