Bendes doden voormalige Haïtiaanse senator Yvon Buissereth te midden van piek in geweld

Bendes hebben zaterdag een voormalige Haïtiaanse senator vermoord die leiding gaf aan een huisvestingsprogramma van de regering in een welvarend gebied van Port-au-Prince, zei de premier zondag, te midden van een piek in geweld door criminele groepen in de hoofdstad van het Caribische land.

Yvon Buissereth werd neergeschoten terwijl de politie streed met bendes in de buurt van Laboule, na een uitbarsting van geweld de afgelopen weken in Port-au-Prince en een territoriumoorlog in de stad Cite Soleil waarbij 148 mensen verloren, gewond of vermist raakten.

“Zijn moordenaars, evenals alle andere criminelen die rouw zaaien in het land, zullen volledig worden vervolgd en moeten zich voor de rechtbank verantwoorden voor hun schandelijke acties”, schreef premier Ariel Henry op Twitter.

Buissereth diende als senator vanaf 2006 en werd in 2017 benoemd tot hoofd van de Public Company for the Promotion of Social Housing, bekend als EPPLS.

Het bureau richt zich op huisvesting met lage inkomens en heeft in de loop der jaren samengewerkt met buitenlandse instellingen zoals de Wereldbank en het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling.

Haïtiaanse bendes voerden eind juli intense vuurgevechten in Port-au-Prince, waarbij hoofdstraten en een gemeentelijke markt in het centrum werden afgesloten.

Eerder vorige maand zorgden vuurgevechten tussen rivaliserende Haïtiaanse bendes in de buurt van Port-au-Prince ervoor dat duizenden mensen in het kleine kustplaatsje Cite Soleil vastzaten zonder toegang tot water, voedsel of medische zorg.

Leave a Comment