Meer migranten arriveren in NYC, David Paterson noemt het ‘briljant’

Een andere buslading grensoverschrijdingen uit Texas arriveerde zondagochtend in de Big Apple – toen een hoge stadsambtenaar het beleid van de Lone Star State scheurde en een voormalige regering van New York het ‘briljant’ noemde.

Eenendertig maskerdragende, jongvolwassen migranten stapten uit een witte bus rond 7 uur bij Manhattan’s Port Authority Bus Terminal te midden van de aanhoudende openbare woordenstrijd tussen GOP Texas Gov. Greg Abbott en de regering van burgemeester Eric Adams over de bussed grens -kruisers.

Het hoofd van Immigrantenzaken van het stadhuis, Manuel Castro, zei zondag dat de laatste “bus vol asielzoekers uit Texas” deel uitmaakte van een beschamende “politieke truc”.

“We hebben ernstige problemen met de manier waarop regeringsleider Abbott asielzoekers behandelt, vooral omdat dit een vrijwillige busrit zou moeten zijn, en het lijkt erop dat dit niet het geval is”, vertelde Castro aan verslaggevers in de faciliteit in Manhattan.

De commissaris verwees blijkbaar naar rapporten over zieke en niet-gevoede migranten, evenals over degenen die werden gedwongen rechtstreeks naar New York City te komen zonder te stoppen, ondanks het verzoek om uit de bus te stappen in Tennessee.

Foto van: New York City bij het busstation 42nd Street in Manhattan arriveert een vroege ochtendbus met vluchtelingen in New York City.in Manhattan.
Zondagochtend is er weer een buslading grensoverschrijdingen uit Texas aangekomen in de Big Apple.
GNMiller/NYPost

‘We trekken in twijfel wat regering Abbott aan het doen is. Dit is een politieke truc’, zei Castro.

“We zullen met individuen praten, we zullen meer te weten komen,” zei hij. “In vorige bussen waren mensen ziek, hongerig, ze hadden veel meegemaakt. … Er zijn veel problemen geweest op weg hierheen. Zoals je misschien hebt gehoord, wilde één persoon, of meerdere personen, eerder uitstappen, maar de bus [driver] weigerde.”

De toestroom van migranten – van wie velen naar verluidt politiek asiel zoeken in de VS – naar de vijf stadsdelen heeft ervoor gezorgd dat stadsfunctionarissen zich haasten om onderdak te bieden aan dakloze nieuwkomers, wat wettelijk verplicht is.

Maar ex-gouverneur van New York, David Paterson, een democraat, zei dat hij onder de indruk was van Abbotts politieke manoeuvres, en legde uit dat het Adams in de problemen bracht.

“De gouverneur van Texas, Greg Abbott, heeft een van de meest briljante politieke strategieën bedacht die ik in lange tijd heb gehoord”, zei Paterson tijdens een optreden op WABC 770’s “Cats Roundtable” die zondag werd uitgezonden.

Foto van: New York City bij het busstation 42nd Street in Manhattan vluchtelingen komen aan in New York City.in Manhattan.
Veel van de migranten zullen uiteindelijk naar de eindbestemmingen in New Jersey, North Carolina, Chicago en Kentucky gaan, met vrijwilligers die hen daar helpen.
GNMiller/NYPost

“Ik ben een democraat. En er zijn veel dingen die ik niet leuk vind aan wat hij doet. Soms moet je echter je pet naar je tegenstander kantelen.

“Het heeft hem politiek echt zijn vruchten afgeworpen”, zei Paterson over Abbott. “Bovendien heeft het de burgemeester van New York, Eric Adams, in de positie gebracht dat hij niet kan zeggen dat hij de immigranten niet zal accepteren.

“Dat zou ingaan tegen wat in de eerste plaats het beleid is geweest dat de meeste Democraten hebben op het gebied van immigratie. En als [Adams] de immigranten terugstuurt naar Texas, gaat hij in tegen zijn eigen poging om de federale overheid te laten betalen voor het feit dat ze hier zijn.”

Een vertegenwoordiger van het stadhuis zei dat de migranten die zondag per bus zijn binnengekomen oorspronkelijk uit Venezuela en Colombia komen. De stad sloot zich aan bij vrijwilligers om hen te voorzien van voedsel, water en kleding, evenals juridische en medische hulp, zei de vertegenwoordiger.

Foto van: New York City bij het busstation 42nd Street in Manhattan vluchtelingen komen aan in New York City.in Manhattan.
De toestroom van migranten naar de vijf stadsdelen heeft stadsambtenaren doen worstelen om onderdak te bieden aan de dakloze nieuwkomers.
GNMiller/NYPost

Veel van de migranten zullen uiteindelijk naar de eindbestemmingen in New Jersey, North Carolina, Chicago en Kentucky gaan, met vrijwilligers die hen daar helpen, zei de vertegenwoordiger.

Het persbureau van Abbott heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

Paterson zei dat hoewel de situatie Adams in een lastig parket brengt, hij niet denkt dat het hem politiek schade heeft berokkend.

“Ik denk niet dat Adams gewond raakt in dit proces”, zei de voormalige gouverneur tegen gastheer John Catsimatidis. “Maar ik denk dat het nationaal gezien een geweldige manier is om mensen te focussen op het hele immigratieproces.”

Leave a Comment