Exclusief: Tencent is van plan het belang van Meituan ter waarde van $ 24 miljard af te stoten

  • Tencent wil dit jaar de verkoop van Meituan-aandelen starten – bronnen
  • Verkoop probeert regelgevers tevreden te stellen, 8-jarige gokbronnen te gelde te maken
  • Verkoop van aandelen zal waarschijnlijk worden gedaan als blokhandel – bronnen
  • Move komt na Tencent’s desinvestering van JD.com, SEA-belangen
  • Meituan-aandelen zinken 10%; Tencent-aandelen herstellen

HONG KONG, 16 augustus (Reuters) – China’s Tencent Holdings (0700.HK) is van plan om het geheel of een groot deel van zijn belang van $24 miljard in voedselbezorgbedrijf Meituan (3690.HK) te verkopen om de binnenlandse regelgevers tevreden te stellen en geld te verdienen met een achtjarige oude investering, zeiden vier bronnen met kennis van zaken.

Tencent, dat 17% van Meituan bezit, heeft de afgelopen maanden overleg gepleegd met financiële adviseurs om uit te zoeken hoe een potentieel grote verkoop van zijn belang in Meituan kan worden uitgevoerd, aldus drie van de bronnen.

De geplande verkoop vindt plaats tegen de achtergrond van het ingrijpende optreden van China sinds eind 2020 tegen technologische zwaargewichten die hun imperium wilden uitbouwen door middel van aandelenovernames en binnenlandse concentratie van marktmacht.

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

Dat hardhandig optreden, dat heeft geleid tot miljarden dollars aan boetes voor de Chinese technologiereuzen, hervormt de bedrijven door hen te dwingen miljarden dollars af te stoten. Tencent verlaat bijvoorbeeld nu een reeks bedrijven en richt zich op de wereldwijde gamingmarkt. Lees verder

De eigenaar van China’s nummer 1 berichtenapp WeChat investeerde eerst in Meituan’s rivaal Dianping in 2014, die vervolgens een jaar later fuseerde met Meituan om het huidige bedrijf te vormen.

Op basis van de marktkapitalisatie van Meituan op maandag, is het belang van 17% van Tencent $ 24,3 miljard waard.

Tencent streeft ernaar de verkoop binnen dit jaar te starten als de marktomstandigheden gunstig zijn, aldus twee van de bronnen.

Het heeft zijn participaties in portefeuillebedrijven verminderd, deels om de Chinese regelgevers tevreden te stellen en deels om flinke winsten op die weddenschappen te boeken, zeiden drie van de bronnen. De waarde van zijn aandelen in beursgenoteerde ondernemingen, exclusief dochterondernemingen, daalde tot slechts $ 89 miljard per eind maart, van $ 201 miljard in dezelfde periode vorig jaar, volgens de kwartaalrapporten.

“De regelgevers zijn blijkbaar niet blij dat technologiereuzen zoals Tencent hebben geïnvesteerd in en zelfs een grote steun zijn geworden van verschillende technologiebedrijven die bedrijven runnen die nauw verband houden met het levensonderhoud van mensen in het land”, zei een van de bronnen.

De aandelen van het in Hong Kong genoteerde Meituan daalden meer dan 10%, de grootste dagelijkse procentuele daling in vijf maanden, na het Reuters-rapport. Tencent-aandelen daalden meer dan 2% in de dinsdagmiddaghandel voordat ze herstelden om 1% te stijgen.

Tencent weigerde commentaar te geven. Meituan reageerde niet op een verzoek om commentaar.

Alle bronnen werden vanwege vertrouwelijkheidsbeperkingen niet genoemd.

Tencent kondigde in december de desinvestering aan van ongeveer 86% van zijn belang in JD.com Inc (9618.HK), ter waarde van $ 16,4 miljard, waardoor de banden met China’s op één na grootste e-commercebedrijf werden verzwakt. Lees verder

Een maand later haalde het $ 3 miljard op door een belang van 2,6% te verkopen in het in Singapore gevestigde gaming- en e-commercebedrijf SEA Ltd (SE.N), dat werd gezien als een zet om zijn investering te gelde te maken en tegelijkertijd de bedrijfsstrategie aan te passen. Lees verder

Tencent heeft de desinvestering van JD.com en SEA-belangen niet vastgemaakt aan het optreden van regelgeving.

De verkoop van de Meituan-holding zal waarschijnlijk worden uitgevoerd via een blokhandel op de openbare markt, die volgens twee van de bronnen doorgaans een dag of twee duurt van marketing tot voltooiing.

De geplande verkoop van Meituan-aandelen via blokhandel zou aanzienlijk zijn, en komt na de in Nederland gevestigde technologie-investeerder Prosus’ verkoop van 2% van het belang van Tencent vorig jaar voor $ 14,7 miljard, dat gold als ‘s werelds grootste blokhandel.

De blokhandel zou voor Tencent een snelle en soepele manier zijn om de aandelen te verkopen, voegde ze eraan toe, in vergelijking met het uitkeren van dividenden of het onderhandelen met een particuliere koper.

REGELGEVING:

Het hardhandig optreden van de regelgeving in China kwam na jaren van een laissez-faire-aanpak die de groei en het sluiten van deals in een razend tempo deed toenemen.

Om in lijn te blijven, heeft Tencent desinvesteringen in portfoliobedrijven dit jaar en volgend jaar tot een focus gemaakt voor zijn dealsteam, zei een van de bronnen.

Analisten hadden verwacht dat Tencent na de verkoop van JD.com- en SEA-aandelen belangen in andere portfoliobedrijven zou afstoten.

Citi-analisten zeiden in januari in een rapport dat ze geloofden dat Tencent de financiering van meer gevestigde investeringen verder zou evalueren en toewijzen aan nieuwere technologische ondernemingen om te profiteren van de industriële internetgroeimogelijkheden en om zich aan te sluiten bij haar sociale duurzaamheidsinitiatieven.

Naast Meituan heeft Tencent ook belangen in e-commercebedrijf Pinduoduo Inc (PDD.O), videoplatform Kuaishou (1024.HK), ride-hailing-kampioen Didi, automaker Tesla (TSLA.O) en streamingdienst Spotify (SPOT.N ).

Het harde optreden heeft Tencent net als anderen veel pijn gedaan.

Tencent rapporteerde in mei dat de kwartaalwinst gehalveerd was ten opzichte van een jaar geleden en de inkomsten stagneerden, waarbij de bezuinigingen in de reclame-uitgaven van consumenten, e-commerce en reisbedrijven de slechtste prestatie waren sinds de beursgang in 2004. lees meer

Vorige maand legde de Chinese markttoezichthouder de laatste boetes op aan Tencent en Alibaba, evenals aan een reeks andere bedrijven voor het niet naleven van antimonopolieregels met betrekking tot de openbaarmaking van transacties. Lees verder

De toezichthouder blokkeerde vorig jaar ook de door Tencent voorgestelde fusie van $ 5,3 miljard van de twee grootste videogamestreamingsites van het land, DouYu en Huya, om antitrustredenen.

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

Rapportage door Julie Zhu en Kane Wu; Bewerking door Sumeet Chatterjee en Muralikumar Anantharaman

Onze normen: de Thomson Reuters Trust Principles.

Leave a Comment