Rechter lijkt bereid om enkele beëdigde verklaringen van Mar-a-Lago te onthullen

WEST PALM BEACH, Fla. (AP) – Een federale rechter heeft donderdag het ministerie van Justitie bevolen om voorgestelde redacties naar voren te brengen, aangezien hij zich ertoe heeft verbonden ten minste een deel van de beëdigde verklaring openbaar te maken ter ondersteuning van het huiszoekingsbevel voor de nalatenschap van voormalig president Donald Trump in Florida.

De Amerikaanse magistraat rechter Bruce Reinhart zei dat het volgens de wet de taak van de regering is om aan te tonen waarom een ​​geredigeerde versie niet zou moeten worden vrijgegeven en de argumenten van de aanklagers konden hem donderdag niet overtuigen. Hij gaf hen een week om een ​​kopie van de beëdigde verklaring in te dienen waarin de informatie wordt voorgesteld die het geheim wil houden nadat de FBI vorige week geheime en geheime informatie in beslag had genomen tijdens een huiszoeking op het landgoed Mar-a-Lago van Trump.

De hoorzitting werd belegd nadat verschillende nieuwsorganisaties, waaronder The Associated Press, probeerden aanvullende gegevens te ontsluiten die verband hielden met de zoekopdracht van vorige week, inclusief de beëdigde verklaring. Het bevat waarschijnlijk belangrijke details over het onderzoek van het ministerie van Justitie naar de vraag of Trump geheime en gevoelige overheidsgegevens heeft bewaard en verkeerd heeft behandeld.

Het ministerie van Justitie heeft zich fel gekant tegen het openbaar maken van een deel van de beëdigde verklaring, met het argument dat dit het lopende onderzoek in gevaar zou brengen, de identiteit van getuigen zou blootleggen en zou kunnen voorkomen dat anderen naar voren komen en samenwerken met de overheid.

De advocaten van de nieuwsorganisaties voerden echter aan dat de ongekende aard van het onderzoek van het ministerie van Justitie openbaarmaking rechtvaardigt.

“Je kunt niet vertrouwen wat je niet kunt zien”, zegt Chuck Tobin, een advocaat die de AP en verschillende andere nieuwszenders vertegenwoordigt.

Naast het gelasten van de redactie, stemde de rechter ermee in om andere documenten openbaar te maken, waaronder het voorblad van het bevelschrift, het verzoek van het ministerie van Justitie om de documenten te verzegelen en het bevel van de rechter dat ze moesten worden verzegeld.

Die documenten toonden aan dat de FBI specifiek onderzoek deed naar het “opzettelijk bewaren van nationale defensie-informatie”, het verbergen of verwijderen van overheidsdocumenten en het belemmeren van een federaal onderzoek.

Jay Bratt, een topaanklager voor de nationale veiligheid van het ministerie van Justitie, had betoogd dat de beëdigde verklaring voor het publiek verborgen moest blijven. Het ontsluiten ervan, zei hij, zou een “routekaart” van het onderzoek opleveren – dat zich in de “vroege stadia” bevindt – en de volgende stappen blootleggen die door federale agenten en aanklagers moeten worden genomen.

Hij voerde aan dat het in het algemeen belang was dat het onderzoek, inclusief het horen van getuigen, ongehinderd kon doorgaan.

Toen de hoorzitting begon, reed een kleine karavaan voertuigen met Trump-vlaggen langs het federale gerechtsgebouw in West Palm Beach, Florida. Een advocaat van Trump, Christina Bobb, was donderdag in het gerechtsgebouw, maar zei dat ze er alleen was om de rechtsgang te observeren.

Bratt voerde in de rechtbank aan dat zelfs een geredigeerde versie van het document onderzoeksstappen zou kunnen onthullen of de mogelijkheid zou creëren voor speurders of degenen die in het onderzoek worden bekeken om getuigen in de zaak te identificeren. Hij beweerde ook dat het ministerie van Justitie al tot het uiterste was gegaan om transparantie te brengen, waaronder een verzoek aan de rechtbank om het bevel en het eigendomsbewijs te ontzegelen, die vorige week openbaar werden gemaakt.

“Er is meer belangstelling”, geeft hij toe. “Dit is waarschijnlijk een ongekende situatie.”

Trump riep vorige week in een Truth Social-post op tot de vrijgave van de niet-geredigeerde beëdigde verklaring in het belang van transparantie.

Reinhart gaf de regering tot volgende week donderdag om haar versie in te dienen met de voorgestelde redacties samen met schriftelijke argumenten voor elk, regel voor regel. Hij zei dat hij het voorstel dan zou herzien en zijn eigen voorgestelde redacties zou maken en dan een ontmoeting zou kunnen hebben met overheidsadvocaten om hen een laatste argument te geven waarom specifieke informatie zou moeten worden achtergehouden.

Advocaten van het ministerie van Justitie hebben in gerechtelijke dossiers betoogd dat het onderzoek naar de behandeling door Trump van “zeer geclassificeerd materiaal” aan de gang is en dat het document gevoelige informatie over getuigen bevat.

Een recente indiening door Bratt en Juan Antonio Gonzalez, de Amerikaanse advocaat in Miami, zegt dat het openbaar maken van de beëdigde verklaring “aanzienlijke en onherstelbare schade zou toebrengen aan dit lopende strafrechtelijk onderzoek”.

“Als de beëdigde verklaring openbaar wordt gemaakt, zou het dienen als een routekaart voor het lopende onderzoek van de regering, met specifieke details over de richting en waarschijnlijke koers, op een manier die zeer waarschijnlijk toekomstige onderzoeksstappen in gevaar brengt”, schreven ze.

FBI-agenten doorzochten het landgoed Mar-a-Lago van Trump op 8 augustus, waarbij 11 sets geheime documenten werden verwijderd, waarvan sommige niet alleen als topgeheim waren gemarkeerd, maar ook als ‘gevoelige informatie in compartimenten’, volgens een ontvangstbewijs van wat er was genomen en dat vrijdag werd vrijgegeven. Dat is een speciale categorie die bedoeld is om de belangrijkste geheimen van de natie te beschermen die, als ze in het openbaar zouden worden onthuld, “uitzonderlijk ernstige” schade zouden kunnen toebrengen aan de Amerikaanse belangen. De rechtbankverslagen bevatten geen specifieke details over de informatie die de documenten zouden kunnen bevatten.

____

Dat meldde Balsamo vanuit New York.

____

Meer over Donald Trump-gerelateerde onderzoeken: https://apnews.com/hub/donald-trump

Leave a Comment