Finse premier Sanna Marin dansfeestvideo leidt tot verontwaardiging

Opmerking

De Duitse Bild-krant noemde de Finse premier Sanna Marin vorige week de “coolste politicus ter wereld” en noemde de 36-jarige leider “casual, modern en zelfverzekerd” terwijl ze de dreiging van Rusland navigeert – en ook muziekfestivals bijwoont met haar vrienden.

Maar nu lijkt die reputatie haar in het water te hebben beland nadat beelden van Marin die aan het feesten was op een privé-evenement online waren gelekt.

In een reeks clips op Instagram, die woensdag verscheen, wordt getoond hoe Marin en andere feestgangers meeliften op Finse popmuziek – en wanneer de beat wegvalt, barsten ze uit in dans.

De kamer is gehuld in de paarse waas van neon-feestverlichting, die Marin verlicht terwijl ze vrienden omhelst, op de grond knielt en meezingt met liedjes.

Terwijl de video’s deze week online circuleerden, noemden sommige critici haar gedrag kinderachtigterwijl anderen haar ervan beschuldigden zich niet te concentreren op de kosten van levensonderhoud in Finland.

Maar vele anderen pauzeerden en vroegen: wat is er allemaal aan de hand? Analisten zeggen dat Marin’s leeftijd en geslacht – en de kruising tussen de twee – haar een bijzonder doelwit maken voor kritiek in een wereld die voornamelijk wordt geleid door oudere mannen.

“Ik heb een gezinsleven, ik heb een werkleven en ik heb vrije tijd om met mijn vrienden door te brengen. Vrijwel hetzelfde als veel mensen van mijn leeftijd’, zei Marin donderdag, meldde de BBC.

Ze zei dat de video’s privé waren en in een privéruimte werden gefilmd. “Ik vind het vervelend dat deze bekend zijn geworden bij het publiek”, citeerde Reuters haar.

Het was niet de eerste keer dat Marin, een lid van de Finse sociaaldemocratische partij, werd ‘betrapt’ op een feestje. In december verontschuldigde ze zich voor een ander incident waarbij ze tot vier uur ‘s nachts zonder haar mobiel in een nachtclub in Helsinki bleef. Terwijl ze weg was, werd er een waarschuwing naar de telefoon van Marin gestuurd om haar te laten weten dat ze een nauw contact was met iemand die positief testte op het coronavirus. (Ze kreeg het uiteindelijk niet.)

Finse premier verontschuldigt zich na hele nacht feesten ondanks blootstelling aan coronavirus

Haar politieke rivalen maakten deze week gebruik van de nieuwe video’s en riepen Marin op om vrijwillig drugsonderzoeken te ondergaan. “Dit mogen de mensen ook verwachten van hun premier”, zegt Mikko Karna, Tweede Kamerlid van de Centrumpartij.

Marin vuurde terug en vertelde de lokale outlet Yle dat ze bereid was een drugstest te doen. “Ik heb zelf geen drugs gebruikt, of iets anders dan alcohol. Ik heb gedanst, gezongen en gefeest en perfect legale dingen gedaan”, voegde ze eraan toe.

Een hoofdartikel in de Finse krant Helsingin Sanomat beweerde dat haar feesten een veiligheidsrisico was.

“De premier kan, in een gevoelige situatie, de wapens van informatieoorlogvoering in handen geven van degenen die Finland pijn willen doen”, aldus de redactie. “Er kunnen meer lekken zijn. Zo niet nu, dan op het volgende feest.”

Marin was ‘s werelds jongste zittende nationale leider toen ze in 2019 op 34-jarige leeftijd werd gekozen. Haar overwinning plaatste haar in een kleine maar machtige groep presidenten en premiers die in de dertig werden gekozen, waaronder Jacinda Ardern uit Nieuw-Zeeland en Nayib Bukele uit El Salvador .

Als Finse premier volgde Marin de in 1962 geboren Antti Rinne op; en voor hem Juha Sipilä, geboren in 1961. Marin werd meer dan twee decennia later geboren, in 1985.

Verandering in Finland: een regering onder leiding van vijf vrouwen en de jongste premier ter wereld

Alleen al de positie van Marin in het uitvoerend bureau “verstoort waar mensen zich historisch gezien comfortabel bij voelden in termen van leeftijd en geslacht (oudere mannen)”, zei Sara Angevine, een politicoloog aan het Whittier College, in een e-mail.

Bettina Spencer, een professor aan Saint Mary’s College, Notre Dame, In., zei dat jonge vrouwelijke leiders strenger worden gecontroleerd dan hun oudere mannelijke tegenhangers.

“Jonge leiders worden niet serieus genomen op basis van stereotypen over leeftijd. Vrouwelijke leiders worden niet serieus genomen op basis van stereotypen over gender. Vooral jonge vrouwelijke leiders worden niet serieus genomen vanwege het snijpunt van hun leeftijd en geslacht”, zei Spencer.

“Als zodanig worden ze strenger gecontroleerd voor elk gedrag dat de overtuiging versterkt dat ze misschien niet ‘serieus’ zijn, en dat omvat ook gewoon dansen met vrienden op een privé-evenement,” zei ze.

Maar niet iedereen was kritisch over Marin omdat hij losliet – en applaudisseerde in plaats daarvan wat zij zeiden was de premier “bewijzen dat als je hard werkt, je hard kunt spelen.”

Iemand anders op Twitter vroeg: “is Sanna Marin de enige chief executive op aarde die gedocumenteerde vrienden heeft.”

Leave a Comment