De huizenverkopen in de VS daalden in juli; sommige kopers zien zilveren voering

DE ENGELEN — De comedown van de huizenmarkt van de hoogvliegende dagen begin dit jaar wordt dieper, met huizenverkopen in juli die voor de zesde achtereenvolgende maand dalen.

Scherp hogere hypotheekrentes, oplopende inflatie en prijzen die dicht bij recordhoogten blijven, maken huizen minder betaalbaar. De omzet daalde met 20,2% ten opzichte van juli vorig jaar en bereikte het laagste tempo sinds mei 2020, tegen het begin van de pandemie.

Maar door de vertraging begint de vergelijking van het kopen van een huis, zij het enigszins, te kantelen in het voordeel van huizenjagers die het zich kunnen veroorloven om op de markt te blijven en weg van verkopers, die voorheen in staat waren hun huizen te verkopen tegen prijzen die ze misschien nooit hadden gedroomd van.

Huizen worden gemiddeld nog steeds razendsnel verkocht en velen blijven meerdere aanbiedingen halen. Maar veel verkopers moesten flexibeler worden wat betreft hun vraagprijs en merken dat ze potentiële kopers niet langer kunnen eisen dat ze afzien van belangrijke waarborgen zoals een huisinspectie voordat ze de deal sluiten.

De verschuiving betekent niet dat het nu een kopersmarkt is – er zal een sterke toename van het aantal huizen op de markt nodig zijn voordat dat gebeurt. Toch is het een opmerkelijke ommekeer nadat een woningtekort, bodemhypotheekrentes en stijgende huizenprijzen de huizenmarkt de afgelopen jaren sterk in het voordeel van verkopers hebben doen scheeftrekken.

“We weten dat huizen meer tijd nodig hebben om te verkopen, verkopers moeten zorgvuldiger prijzen en moeten aanpassen als ze niet concurrerend geprijsd zijn”, zegt Danielle Hale, hoofdeconoom van Realtor.com. “Dus het gaat in een kopervriendelijke richting, maar ik weet niet zeker of het er al is.”

Nieuwe gegevens laten een enigszins gemengd beeld zien van de huizenmarkt, waarbij de verkoop blijft dalen, terwijl de krappe voorraad van te koop staande woningen de prijzen doet stijgen.

De National Association of Realtors zei donderdag dat de verkoop van bestaande huizen vorige maand van juni met 5,9% is gedaald tot een voor seizoensinvloeden gecorrigeerd jaarlijks percentage van 4,81 miljoen. Afgezien van de vertraging van de pandemie, liep de verkoop in juli in het laagste tempo sinds november 2015, zei NAR. De laatste zes maanden durende losing streak vond plaats tussen augustus 2013 en januari 2014.

Ondanks de zachtere markt, zijn veel verkopers nog steeds bezig met verschillende aanbiedingen. Een typisch huis ontving vorige maand 2,8 aanbiedingen, hoewel dat minder is dan 4,5 aanbiedingen een jaar eerder, zei NAR.

Nicholas Brooks en Nathan Giddings zetten hun huis met vier slaapkamers en 2,5 badkamers in Flower Mound, Texas, ongeveer 20 mijl ten noordwesten van Dallas, begin juni op de markt voor $ 575.000 en kregen verschillende aanbiedingen. Ze accepteerden uiteindelijk een bod van $ 645.000, maar het viel kort daarna uit elkaar. Het echtpaar, dat nu in Portland, Maine woont, bood het huis een paar weken later opnieuw aan, maar accepteerde uiteindelijk een bod van $ 615.000.

“We begonnen superoptimistisch, we kregen een hoop aanbiedingen boven het vragen en een maand later waren het duidelijk een paar aanbiedingen en veel minder”, zegt Brooks, een systeemanalist. “We dachten zeker dat als we het op de markt zouden laten, de aanbiedingen steeds lager zouden worden.”

Ondanks dat de huizenmarkt aan kracht verliest, zijn de huizenprijzen fors blijven stijgen. De nationale mediane huizenprijs steeg in juli met 10,8% ten opzichte van een jaar eerder tot $ 403.800. Maar eerder in het jaar stegen de prijzen jaarlijks met zo’n 20%.

Vóór de pandemie steeg de mediane huizenprijs met ongeveer 5% per jaar, zei Lawrence Yun, hoofdeconoom van NAR.

“Dus, het stijgt nog steeds behoorlijk sterk, ook al matigt het van een superverhit tempo,” zei hij.

Aan het begin van het jaar, toen de onroerendgoedmarkt nog roodgloeiend was, voedde concurrentie biedingsoorlogen die er vaak toe leidden dat huizen binnen enkele dagen na de verkoop werden verkocht en voor ver boven hun verkoopprijs. Naarmate de markt is afgekoeld, is het verschil tussen de prijs waarvoor huizen worden vermeld en wat ze uiteindelijk ophalen, landelijk kleiner geworden.

In januari lag de mediane verkoopprijs van een huis in de VS 14,4% onder de mediane verkoopprijs, maar in mei was het verschil gestegen tot 19,5%, volgens een analyse van Realtor.com. Zelfs in een gloeiend hete markt, op nationale basis, worden huizen doorgaans onder de vraagprijs verkocht.

Gegevens suggereren dat sommige grootstedelijke gebieden waar huizen gemiddeld boven de vraagprijs werden verkocht, volledig zijn omgedraaid en niet langer verkopersmarkten zijn, omdat kopers meer invloed hebben gekregen om over een gunstiger prijs te onderhandelen.

In het grootstedelijk gebied van Memphis was de mediane verkoopprijs van een huis in januari bijvoorbeeld 11,1% hoger dan de mediane verkoopprijs. Dat sloeg om in mei, waarbij de mediane verkoopprijs 11,4% lager uitkwam dan de mediane verkoopprijs, volgens Realtor.com.

De trend is niet beperkt tot een bepaalde regio. Onder die locaties die minder gunstig zijn voor verkopers zijn metrogebieden rond Honolulu, Miami, Detroit, Milwaukee en Little Rock, Arkansas.

Nog een teken dat de markt gunstiger is geworden voor kopers: een stijging van het aandeel van onroerend goed waarvan de prijs is verlaagd. In januari, voordat de hypotheekrente sterk begon te stijgen, werd de vraagprijs van slechts 6,4% van de te koop staande huizen in de VS verlaagd, volgens Realtor.com. Dat nam in de loop van het jaar gestaag toe en bereikte in juli 19,1%.

“Verkopers moeten hun prijs verlagen naar meer realistische voorwaarden of een beetje onder waar ze het willen hebben”, zegt Jessie Rittenhouse, een agent bij Century 21 in het metrogebied Dallas-Fort Worth.

Bovendien bieden verkopers soms aan om de sluitingskosten van kopers te betalen of om hen duizenden dollars te geven om de impact van hogere hypotheekrentes te compenseren, zei Rittenhouse.

Toch blijft de concurrentie om de meest betaalbare woningen gespannen, ook al is de vraag over het algemeen afgekoeld.

Een analyse van de woningverkopen door Zillow laat zien dat verkopers met huizen die geprijsd zijn in het laagste derde deel van de markt hun vraagprijs minder vaak verlagen dan verkopers van huizen in het midden- en hogere segment van de markt.

Dat geldt in de duurste markten, zoals Los Angeles, New York en Seattle, maar ook in meer betaalbare markten zoals Atlanta, Kansas City en Tampa, het gevonden vastgoeddatabedrijf.

Voor nieuwe kopers en anderen die naar woningen aan de onderkant van het prijsspectrum kijken, betekent dit dat hun vooruitzichten op het bezit van een huis niet noodzakelijkerwijs verbeteren.

“De betaalbaarheid is gedaald tot het laagste niveau in 30 jaar”, zei Yun van de NAR. “Daarom dalen de huizenverkopen.”

Leave a Comment