Noord-Korea zegt Zuid-Koreaanse president dat hij ‘zijn mond moet houden’ na hulpaanbod

SEOUL, 19 aug (Reuters) – De Noord-Koreaanse Kim Yo Jong, de machtige zus van leider Kim Jong Un, zei vrijdag dat de Zuid-Koreaanse president “zijn mond moet houden” nadat hij herhaalde dat zijn land bereid was economische hulp te verlenen in ruil voor nucleaire ontwapening.

Haar opmerkingen zijn de eerste keer dat een hoge Noord-Koreaanse functionaris rechtstreeks commentaar geeft op wat de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol een “gedurfd” plan heeft genoemd – voor het eerst voorgesteld in mei en waarover hij woensdag opnieuw sprak tijdens een persconferentie ter gelegenheid van zijn eerste 100 dagen in functie.

“Het zou gunstiger zijn geweest voor zijn imago om zijn mond te houden, in plaats van onzin te praten, aangezien hij niets beters te zeggen had”, zei Kim Yo Jong in een verklaring van het staatspersbureau KCNA, waarin hij Yoon “heel eenvoudig en nog steeds kinderachtig noemde”. “om te denken dat hij economische samenwerking zou kunnen ruilen voor de eer van het Noorden en kernwapens.

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

“Niemand verruilt zijn lot voor maïscake,” voegde ze eraan toe.

De Zuid-Koreaanse minister van Eenwording, die de betrekkingen met het Noorden verzorgt, noemde de opmerkingen van Kim ‘zeer respectloos en onfatsoenlijk’.

Hoewel Yoon heeft gezegd bereid te zijn om gefaseerde economische hulp aan Noord-Korea te verlenen als het een einde maakt aan de ontwikkeling van kernwapens en begint met denuclearisatie, heeft hij er ook op aangedrongen de militaire afschrikking van Zuid-Korea tegen Noord-Korea te vergroten. Zuid-Korea heeft de lang opgeschorte gezamenlijke oefeningen met de Verenigde Staten hervat, waaronder grote veldoefeningen die volgende week van start gaan.

Woensdag zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat Washington het beleid van Yoon steunt, maar Kim zei dat uit de gezamenlijke oefeningen blijkt dat de bondgenoten praten over diplomatie onoprecht is.

“We maken duidelijk dat we niet oog in oog met hem zullen zitten”, zei ze over Yoon.

Kim Yo Jong is de afgelopen jaren een uitgesproken criticus van Zuid-Korea geworden, door sommige experts gezien als “slechte agent” voor de meer ingetogen uitspraken van haar broer.

De verklaring van vrijdag is haar zwaarste persoonlijke aanval op Yoon tot nu toe, maar deze maand bracht ze ook een godslastering uit waarin ze het zuiden de schuld gaf van een COVID-19-uitbraak in het noorden en dreigde met “dodelijke vergelding” als er meer gebeurtenissen zouden plaatsvinden.

Experts zeggen dat het laatste economische plan van Zuid vergelijkbaar is met voorstellen van eerdere leiders, waaronder die tijdens de topontmoetingen tussen de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump en Kim Jong Un.

“Het initiatief van Yoon voegt toe aan een lange lijst van mislukte aanbiedingen met Zuid-Koreaanse beloften om economische voordelen te bieden aan Noord-Korea … Dit waren dezelfde veronderstellingen die ten grondslag lagen aan een opeenvolging van mislukte pogingen om denuclearisatiebesprekingen op gang te brengen,” Scott Snyder, een senior fellow bij de denktank Council on Foreign Relations, zei donderdag in een blogpost.

Noord-Korea heeft woensdag twee kruisraketten in zee afgevuurd, de eerste test in twee maanden. Het kwam nadat het land vorige week de overwinning op COVID-19 had uitgeroepen. Lees verder

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

Rapportage door Joori Roh; Aanvullende rapportage door Josh Smith en Soo-hyang Choi; Bewerking door Richard Pullin en Edwina Gibbs

Onze normen: de Thomson Reuters Trust Principles.

Leave a Comment