Trump richt zich op Amerika’s ‘ooit gerespecteerde luchthavens’ bij Michigan Rally

  • Trump richtte zich zaterdag op de luchtvaartindustrie tijdens een Republikeinse campagnebijeenkomst in Michigan.
  • “We zijn een natie waarvan de eens zo gerespecteerde luchthavens een vuile, drukke puinhoop zijn”, zei hij.
  • Trump was bij de bijeenkomst om GOP-kandidaten Tudor Dixon, Matt DePerno en Kristina Karamo te steunen.

Voormalig president Donald Trump heeft zaterdag tijdens een campagnebijeenkomst in Michigan de luchtvaartindustrie in elkaar geslagen.

Trump bezocht Macomb County om Republikeinse kandidaten te steunen, waaronder Tudor Dixon, die het opneemt tegen de Democratische regering Gretchen Whitmer. Dixon, een door Trump gesteunde kandidaat, volgt Whitmer momenteel in de laatste peilingen.

Tijdens de toespraak van een uur behandelde Trump zijn gebruikelijke lijst met grieven en bedankte hij ook de conservatieve activist Ginni Thomas voor het vertellen van de House Select Committee van 6 januari dat ze geloofde dat de verkiezingen van 2020 van hem waren gestolen.

Tijdens het slot van zijn toespraak probeerde Trump een dramatische lezing uit te voeren over een muziekstuk dat vaag aan QAnon was gelinkt. Na een paar minuten te hebben gepraat over gewelddadige misdaad, nam hij een abrupte omweg om luchtvaartmaatschappijen en luchthavens uit te kiezen, en zei dat degenen die in de commerciële luchtvaart werken geen idee hebben wanneer vluchten op tijd zullen aankomen.

“We zijn een natie waarvan de eens zo gerespecteerde luchthavens een vuile, overvolle puinhoop zijn waar je uren zit te wachten en dan te horen krijgt dat het vliegtuig niet zal vertrekken”, zei Trump.

“Het is een land waar de ticketprijzen de pan uitrijzen. Ze hebben niet de piloten om het vliegtuig te besturen. Ze willen of zoeken geen gekwalificeerde luchtverkeersleiders. En ze weten niet wat ze in godsnaam aan het doen zijn, ” hij zei.

Afgelopen zomer was een chaotische tijd voor vliegreizen, aangezien duizenden vluchten werden geannuleerd of vertraagd vanwege de grote vraag en personeelstekorten.

Trump heeft de industrie al eerder bekritiseerd. In 2019, nadat een vlucht van Ethiopian Airlines was neergestort en 157 mensen omkwamen, twitterde hij dat luchtvaartmaatschappijen “veel te complex zijn geworden om te vliegen” en dat “piloten niet langer nodig zijn, maar eerder computerwetenschappers van MIT”, aldus MSNBC.

Omgekeerd heeft hij ook de eer opgeëist voor positief nieuws uit de luchtvaartindustrie.

Toen een rapport aantoonde dat er in 2017 nul dodelijke ongevallen waren in commerciële passagiersvliegtuigen, schreef Trump dit toe aan zijn eigen toedoen, tweetend: “Sinds mijn aantreden ben ik zeer streng geweest op de commerciële luchtvaart. Goed nieuws – er werd zojuist gemeld dat er Nul doden in 2017, het beste en veiligste jaar ooit!”

De interesse van Trump in de luchtvaart kan voortkomen uit zijn korte periode het bezitten van een luchtvaartmaatschappij. In 1989 haalde hij $ 365 miljoen op om de Eastern Air Shuttle te kopen, die bestond uit 21 Boeing 727’s die Trump elk $ 1 miljoen besteedde om te renoveren.

Na 18 maanden verloor Trump meer dan $ 125 miljoen, maar beweerde dat hij geen geld had verloren aan de shuttle, tegen The Boston Globe: “Ik ben slim. Ik ben op een goed moment vertrokken.”

De nieuwszender meldde dat Trump, nadat hij een rentebetaling van $ 1,1 miljoen had gemist, Citibank had gevraagd om toekomstige betalingen uit te stellen. Omdat hij invloed had op zijn schuldeisers, was Trump niet langer verantwoordelijk voor de $ 245 miljoen aan leningen, en van de $ 135 miljoen die hij persoonlijk had gegarandeerd, werd volgens de outlet ten minste $ 100 miljoen kwijtgescholden.

In 1992 liep hij ervan weg.

Vertegenwoordigers van Trump hebben niet gereageerd op het verzoek van Insider om commentaar.

Leave a Comment