Liz Truss geeft fouten toe in het controversiële plan voor belastingverlagingen, maar verdubbelt het toch


Londen
CNN

De Britse premier Liz Truss gaf toe dat er fouten waren gemaakt met het controversiële ‘minibudget’ van haar regering dat vorige week werd aangekondigd – waardoor het pond naar een historisch dieptepunt zakte en de marktchaos veroorzaakte – maar hield zich aan haar beleid.

In een gesprek met Laura Kuenssberg van de BBC op zondagochtend zei Truss: “Ik accepteer dat we de grond beter hadden moeten leggen en daar heb ik van geleerd, en ik zal ervoor zorgen dat ik beter werk zal doen om de grond in de toekomst.”

Ze zei dat ze “mensen wilde vertellen dat ik hun zorgen begrijp over wat er deze week is gebeurd en dat ik achter het pakket sta dat we hebben aangekondigd en ik blijf bij het feit dat we het snel hebben aangekondigd.”

Vorige week kondigde de regering van Truss aan dat ze de belastingen met £ 45 miljard ($ 48 miljard) zou verlagen in een poging de Britse economie weer in beweging te krijgen, met een pakket dat het hoogste tarief van de inkomstenbelasting voor topverdieners schrapt van 45% naar 40% en een grote toename van de overheidsleningen om deze winter de energieprijzen voor miljoenen huishoudens en bedrijven te verlagen.

Veel vooraanstaande economen beschreven de onorthodoxe maatregelen als een roekeloze gok en merkten op dat de maatregelen een dag kwamen nadat de Bank of England had gewaarschuwd dat het land waarschijnlijk al in een recessie verkeerde.

Truss zei dat de hervormingen niet door haar kabinet waren goedgekeurd, maar een besluit waren van bondskanselier Kwasi Kwarteng. “Het was een beslissing van de kanselier”, zei ze tegen de BBC.

Ze verdubbelde echter die beslissing en zei dat haar regering de “juiste beslissing had genomen om deze winter meer te lenen om de buitengewone gevolgen die we ondervinden het hoofd te bieden”, verwijzend naar de energiecrisis veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne. Ze beweerde dat het alternatief zou zijn dat mensen tot £ 6.000 aan energierekeningen zouden betalen, en dat de inflatie 5% hoger zou zijn.

“We leven niet in een perfecte wereld, we leven in een zeer moeilijke wereld, waar regeringen over de hele wereld moeilijke beslissingen nemen,” zei Truss.

Met betrekking tot de stijgende kosten van levensonderhoud in het VK, namelijk de stijging van de hypotheekrente, zei Truss dat dit voornamelijk wordt bepaald door de rentetarieven en “een zaak is voor de onafhankelijke Bank of England”.

De Bank of England zei woensdag dat het Britse staatsschuld zou opkopen “op elke schaal die nodig is” in een noodinterventie om een ​​obligatiemarktcrash te stoppen waarvan ze waarschuwde dat deze de financiële stabiliteit zou kunnen bedreigen.

Ondertussen zei Credit Suisse dat de huizenprijzen in het VK de komende 18 maanden “gemakkelijk” tussen 10% en 15% kunnen dalen als de Bank of England de rente agressief verhoogt om de inflatie onder controle te houden.

De gevolgen kunnen het voor mensen moeilijker maken om goedgekeurd te worden voor hypotheken, en potentiële kopers aanmoedigen om hun aankopen uit te stellen. Een daling van de vraag zou leiden tot dalende prijzen.

Truss verdedigde het beleid van haar regering tegenover de BBC toen de jaarlijkse conferentie van de conservatieve partij in Birmingham van start ging.

De partij is bitter verdeeld en de peilingen zijn lager dan ze waren, zelfs onder de schandelijke leiding van Boris Johnson.

Op zondag was die kilte duidelijk, toen Nadine Dorries, de voormalige cultuursecretaris die Truss steunde als premier, Truss ervan beschuldigde kanselier Kwasi Kwarteng “onder een bus” te gooien in haar BBC-interview, toen ze zei dat de beslissing over de belastingverlaging was genomen door hem en niet door het kabinet.

“Een van de fouten van @BorisJohnson was dat hij soms te loyaal kon zijn en dat kreeg hij. Er is echter een evenwicht en je kanselier onder een bus gooien op de eerste dag van de conferentie, nietwaar. [Hope] dingen verbeteren en komen vanaf nu tot rust”, zei Dorries op Twitter.

Conservatieve parlementsleden vrezen dat de combinatie van belastingverlagingen en enorme overheidsuitgaven om mensen te helpen omgaan met energierekeningen, stijgende inflatie, stijgende rentetarieven en een dalend pond het winnen van de volgende algemene verkiezingen onmogelijk zal maken.

Leave a Comment