10 dingen die je waarschijnlijk niet wist over Candy Corn

Als je aan Halloween denkt, welk snoepje komt dan in je op? Voor veel mensen is het snoepgraan. Alleen al in oktober wordt meer dan 35 miljoen pond van de zoete driehoeken verkocht. Het is een van de meest iconische herfstsnoepjes en bestaat al meer dan 100 jaar. In feite is snoepgraan niet veel jonger dan een van de oudste snoepjes die er zijn: Necco Wafers.

Zowel volwassenen als kinderen genieten sinds het einde van de 19e eeuw van de zoetheid van snoepgraan. Er wordt beweerd dat een man genaamd George Renninger het snoep in de jaren 1880 uitvond. George werkte voor de Wunderle Candy Company, die de snoep begon te verkopen. Uiteindelijk werd het recept opgepikt door de Goelitz Candy Company (nu Jelly Belly Candy Company), en zoals ze zeggen – zoete geschiedenis werd geschreven.

Houd ervan of haat het, laten we eens kijken naar tien dingen die je misschien niet weet over dit klassieke Halloween-snoepje.

Verwant: 10 zoete lekkernijen die ouder zijn dan je denkt

10 Candy Corn-productie was hard werken

Vóór de automatisering was het maken van candy corn een heel moeilijk proces. Het snoepje heeft drie lagen: wit, oranje en geel. De ingrediënten werden verwarmd totdat ze waren gesmolten, waarna de hete vloeistof in emmers werd gegoten. Werknemers zouden met deze zware emmers moeten lopen en de vloeistof met de hand in korrelvormige mallen moeten gieten. Omdat candy corn uit meerdere lagen bestaat, zouden de medewerkers dit proces drie keer moeten herhalen.

Het was zo hard werken dat candy corn maar enkele maanden per jaar werd gemaakt. Nu het proces geautomatiseerd is, wordt candy corn het hele jaar door gemaakt.[1]

9 Candy Corn bevat insectenafscheidingen

Candy corn heeft ingrediënten die we allemaal verwachten, zoals suiker, glucosestroop en kunstmatige smaakstoffen. Maar heb je gehoord dat het ook insectenafscheidingen bevat? De gladde coating aan de buitenkant van candy corn is gemaakt van lakhars. Lac-hars is een insectenafscheiding van lac-bugs (maar niet de eigenlijke bug zelf). Deze rode parasieten scheiden een hars af om zichzelf te beschermen, die vervolgens wordt afgeschraapt en gebruikt om suikermaïs zijn glanzende uiterlijk te geven. Je hebt dit niet opgemerkt op de ingrediëntenlijst, omdat het waarschijnlijk wordt aangeduid als ‘banketbakkersglazuur’.

Denk er niet te veel over na! Lac-hars zit in veel dingen, en het verbruik van insecten is op veel plaatsen in de wereld niet zo ongewoon.[2]

8 Candy Corn heeft een verscheidenheid aan interessante smaken

Candy corn is vooral bekend om zijn zoete vanille en honingsmaak. Meer dan 100 jaar later zijn er nieuwe smaken geïntroduceerd – sommige smakelijk en sommige ronduit vreemd.

Er zijn de traditionele smaken, zoals S’mores Candy Corn, Harvest Corn en Caramel Apple Corn. Maar als je een tandje bij wilt zetten, zijn er ook echt ongebruikelijke smaken, zoals Brach’s Tailgate Candy Corn of Thanksgiving Dinner Candy Corn. De Tailgate-mix bevat smaken zoals hotdogs, hamburgers en popcorn. Thanksgiving-diner is ook gemaakt met smaken die je niet zou verwachten, zoals kalkoen, sperziebonen, cranberrysaus en koffie. Volgens een recensent was de smaak van sperziebonen “als het gras maaien met je mond open.” Als je de Harry Potter Bertie Botts-bonen aankan, dan zijn deze candy corn-smaken misschien iets voor jou.[3]

7 Je kunt je eigen gigantische suikerspin maken

Mensen hebben altijd al een fascinatie gehad om dingen groter en beter te maken. Bijvoorbeeld: ‘s werelds grootste schommelstoel of ‘s werelds grootste koekenpan. Dus waarom niet proberen een zo groot mogelijk stuk snoepgraan te maken? Het is al gedaan met ‘s werelds grootste chocoladereep en’ s werelds grootste snoepgoed. Verrassend genoeg zijn er vanaf nu geen Guinness World Records voor candy corn.

Dat weerhield sommige YouTubers er niet van om het te proberen! Er zijn video’s op YouTube met instructies voor het maken van gigantische snoepgraan thuis. Met veel suiker en geduld zou je zelf voor het wereldrecord kunnen gaan en indruk maken op al je vrienden.

Als dat te veel moeite lijkt, biedt Jelly Belly nu een gigantische versie van hun snoepgraan te koop aan. Deze versie is ongeveer drie keer zo groot als hun gewone snoepgraan en heeft smaken van chocolade, vanille en kaneel.[4]

6 Candy Corn veroorzaakte de grootste Candy Factory-brand ooit

Dus 1950 was een slecht jaar voor snoepgraan. Op 9 september 1950, tijdens de voorbereiding van het Halloween-seizoen, vloog de Goelitz-banketbakkerij in Midland Park, New Jersey, in brand. Een van de ketels die werden gebruikt om de ingrediënten van de snoepmaïs te verwarmen, vatte vlam en veroorzaakte de grootste brand in de snoepfabriek in de geschiedenis. Gelukkig kwamen alle 12 arbeiders er ongedeerd uit, maar het vuur bleef branden.

De fabriek was een blok lang en omwonenden moesten hun huizen schoonspuiten om ze koel te houden. Het duurde dagen voordat het vuur eindelijk gedoofd was. Er waren duizenden toeschouwers en het bedrijf Goelitz verloor dat jaar 2000 pond (907 kilogram) suikermaïs.[5]

5 Kinderen werden ziek na het consumeren van suikermaïs in 1950

Ook werden tijdens Halloween in 1950 kinderen in het hele land ziek met ernstige diarree en huiduitslag. Het was Halloween, dus kinderen aten natuurlijk meer snoep dan normaal. Maar ze werden er ziek van. Deze symptomen werden uiteindelijk gekoppeld aan de consumptie van Orange Dye No.1.

In 1950 werd Orange Dye No. 1 gebruikt als kleurstof voor levensmiddelen in veel producten, zoals snoepgraan en zelfs hotdogs. Orange Dye No. 1 wordt beschouwd als een “koolteer” -kleurstof (in feite is het afgeleid van bijproducten van verwerkte steenkool). Het bevat ook benzeen, dat giftig is. Terecht werd deze kleurstof uiteindelijk van de FDA geschrapt.[6]

4 Er is bier en pizza met suikermaïssmaak

Beweeg over pompoenkruid, snoepgraan is het nieuwe kind in de buurt! Al vele jaren experimenteren een aantal brouwerijen met candy corn-smaken. Pompoen is altijd een klassieker, maar het is een leuk idee om te experimenteren met nieuwe, seizoensgebonden smaken. Urban Growler Brewing in Minnesota brouwt hun Candy Corn Imperial Cream Ale met 65 pond (29,5 kilogram) van het zoete spul. En de Mason Jar Brewing Company in Californië noemde hun versie de Candy Cornholio. Snoepgraan, plus bier – waarom niet?

Snoepgraan in bier klinkt voor sommigen misschien uitstekend, maar snoepgraan op pizza? In 2017 besloot een Twitter-gebruiker om hun pizza te bakken met een extra topping: snoepgraan. Nadat hij het online had geplaatst, ging de kleurrijke candy corn-pizza viraal en leidde tot een debat dat nog levendiger was dan ananas op pizza. Verschillende chef-koks, waaronder Giada De Laurentiis en Curtis Stone, probeerden het zelfs op de Vandaag tonen. Over het algemeen was de consensus dat snoepgraan dat zeker doet NIET horen op pizza. En 99% van de amateurkoks is het daarmee eens. Laten we die virale trend in 2017 maar achterwege laten.[7]

3 Generatie X houdt het meest van Candy Corn

Generatie X is elke persoon die tussen 1965 en 1980 is geboren. Het blijkt dat deze generatie meer van snoepgraan houdt dan van welke andere ook, hoewel het een hechte race is. In 2020 meldde de National Confectioner’s Association dat 58% van de Gen X’ers ​​van snoep geniet. Direct achter hen zijn de babyboomers met 56%.

Er wordt ook gemeld dat Californië de staat is die de meeste snoepgraan koopt. Dus als je een Gen X’er uit Californië bent? De kans is groot dat dit je favoriete Halloween-traktatie is.[8]

2 Candy Corn is gefrituurd

Voor degenen die niet van snoepgraan houden, misschien wil je het liever in sikkeldeeg gewikkeld en gefrituurd. Al het andere wordt gefrituurd (gefrituurde Twinkie, wie dan ook?), Dus het is niet meer dan redelijk dat snoepgraan dat ook doet. Maar is dit alleen verkrijgbaar op de staatsbeurs? Nee. Sterker nog, er zijn genoeg recepten om thuis uit te proberen. Sommigen gebruiken maansikkeldeeg; anderen gebruiken Bisquick of Funfetti pannenkoekenmix.

De oorspronkelijke maker is Amy Erickson, die de blog Oh, Bite It schrijft. Ze besloot om de kleverige, zoete, gefrituurde traktatie te maken omdat ze een overvloed aan overgebleven snoepgraan had. Zoals met alles wat met snoepgraan te maken heeft, waren de reacties verdeeld. Afhankelijk van wie je het vraagt, is het misschien wel het beste ooit… of een stap te ver.[9]

1 Candy Corn was niet altijd geassocieerd met Halloween

Dit typische Halloween-snoepje is eigenlijk niet met die bedoeling gemaakt. Voordat het bekend stond als candy corn, heette het “Chicken Feed” en werd het verkocht als penny candy. Ruim 130 jaar geleden was een groot deel van de bevolking van het platteland en werkte in de landbouw. Om deze doelgroep op de markt te brengen, leken snoepjes op pompoenen, rapen en maïs. Wist je dat als je suikermaïs stapelt, het lijkt op maïskolven?

Voordat we de hulp van machines hadden, werd snoepgraan slechts enkele maanden per jaar geproduceerd, meestal in de herfst. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd candy corn echt bekend als een Halloween-favoriet. Suikerrantsoenen werden na de oorlog beëindigd en trick-or-treating werd een groot probleem. Op dat moment was candy corn voorverpakt, waardoor het gemakkelijk uit te delen was. En kijk er maar eens naar: de kleuren wit, geel en oranje geven het een feestelijke Halloween-flair.

Tegenwoordig staat snoepgraan daar bovenaan als een van de meest populaire Halloween-snoepjes. Houd ervan of haat het, het is een favoriet die hier blijft! [10]

Leave a Comment