Debian kiest een redelijke, gezond verstand oplossing voor het omgaan met niet-vrije firmware

DEBIAN --

Debian-ontwikkelaars hebben een geüpdatet standpunt bedacht om niet-vrije firmware aan te nemen, gezien het toenemende aantal apparaten dat nu open-source Linux-stuurprogramma’s heeft, maar closed-source-firmware vereist voor elk niveau van functionaliteit. De stemming over de niet-vrije firmware kwestie is nu afgerond en de stemmen zijn geteld…

De debian stemt optie 5 als winnend: “Wijzig SC voor niet-vrije firmware in installatieprogramma, één installatieprogramma

Volgens de Debian Wiki komt die optie neer op:

Het sociaal contract van Debian wordt vervangen door een nieuwe versie die in alle opzichten identiek is aan de huidige versie, behalve dat het de volgende zin toevoegt aan het einde van punt 5:

“De officiële media van Debian kunnen firmware bevatten die anders geen deel uitmaakt van het Debian-systeem om het gebruik van Debian mogelijk te maken met hardware die dergelijke firmware vereist.”

Het Debian Project doet ook de volgende verklaring over een kwestie van de dag:

We zullen niet-gratis firmwarepakketten uit de “niet-vrije-firmware”-sectie van het Debian-archief op onze officiële media opnemen (installatiekopieën en live-afbeeldingen). De meegeleverde firmware-binaries zullen normaal gesproken standaard ingeschakeld zijn wanneer het systeem bepaalt dat ze nodig zijn, maar waar mogelijk zullen we manieren voor gebruikers toevoegen om dit bij het opstarten uit te schakelen (opstartmenu-optie, kernel-opdrachtregel enz.).

Wanneer het installatieprogramma/live-systeem actief is, zullen we de gebruiker informatie verstrekken over welke firmware is geladen (zowel gratis als niet-gratis), en we zullen die informatie ook op het doelsysteem opslaan zodat gebruikers deze kunnen vinden later. Waar niet-vrije firmware nodig blijkt te zijn, zal het doelsysteem ook worden geconfigureerd om standaard de niet-vrije firmware-component te gebruiken in het bestand apt sources.list. Onze gebruikers zouden net als alle andere geïnstalleerde software beveiligingsupdates en belangrijke fixes voor firmware-binaire bestanden moeten ontvangen.

We zullen deze afbeeldingen publiceren als officiële Debian-media, ter vervanging van de huidige mediasets die geen niet-gratis firmwarepakketten bevatten.

In principe mogen de Debian Installer-media nu niet-vrije firmware bevatten en deze automatisch laden/gebruiken waar nodig, terwijl de gebruiker hierover wordt geïnformeerd, enz. Gezien de staat van het hardware-ecosysteem tegenwoordig, is het redelijk en gezond verstand sinds minste gebruikers zullen gemakkelijk gebruik kunnen maken van hun grafische kaarten, netwerkadapters en meer. Plus een aantal moderne CPU-beveiligingsbeperkingen die ook de bijgewerkte closed-source microcode vereisen. Dus al met al ben ik persoonlijk blij met deze beslissing, omdat het een aangenamere ervaring voor Debian op moderne systemen mogelijk zal maken, vergelijkbaar met wat bij andere Linux-distributies wordt gevonden.

Leave a Comment