$46 biljoen Wipeout zal niet eindigen totdat de Fed Pivots

  • Volgens Bank of America heeft het verlies van 46 biljoen dollar aan aandelen en obligaties het afgelopen jaar geleid tot gedwongen liquidaties op Wall Street.
  • De bank verwacht niet dat het bloeden zal stoppen totdat de Fed een gecoördineerde dovish-spil lanceert met andere centrale banken.
  • “Markten stoppen met paniek wanneer centrale banken in paniek raken, maar BoJ/BoE-paniek is nog niet geloofwaardig noch gecoördineerd”, zei BofA.

Het is een moeilijk jaar geweest voor beleggers, met wereldwijde aandelen- en obligatiemarkten die sinds november 2021 $ 46,1 biljoen aan marktwaarde hebben weggevaagd, aldus Bank of America.

De massale teruggang heeft geleid tot gedwongen liquidaties op Wall Street, zei Michael Hartnett, de belangrijkste investeringsstrateeg van de bank, in een notitie van vrijdag, waarin hij de recente onderbreking onder de steun van 2018 in de NYSE Composite Index benadrukte.

En beleggers mogen niet verwachten dat de pijn stopt totdat de Federal Reserve, in overleg met andere centrale banken, zich afwendt van haar huidige agressieve monetaire beleid en naar een meer gematigde houding gaat, aldus de nota.

Dat komt omdat de schok van de rentevoet en de kwantitatieve verkrapping van de Fed dit jaar de “verslaving aan liquiditeit” van Wall Street heeft getroffen, zei Hartnett.

En hoewel de Bank of England en de Bank of Japan onlangs een meer gematigde houding hebben aangenomen te midden van de onrust op hun lokale valuta- en vastrentende markten, was dat niet genoeg, zoals blijkt uit de aanhoudende neerwaartse trend in aandelenkoersen.

“Markten stoppen met panikeren wanneer centrale banken in paniek raken, maar BoJ/BoE-paniek is nog niet geloofwaardig noch gecoördineerd”, zei Hartnett, verwijzend naar het feit dat de recente versoepelingsmaatregelen van de Bank of England, in combinatie met de belastingverlagingsplannen van de Britse regering, in strijd zijn met haar doel hoge inflatie te verminderen.

Over wanneer een dergelijke paniek door centrale banken zou kunnen optreden, gelooft Hartnett dat half november een mogelijkheid is, met het argument dat de S&P 500 tegen die tijd nog eens 10% zou kunnen dalen ten opzichte van het huidige niveau, wat “beleidspaniek zou forceren” op het moment dat de G20 bijeenkomt op 16 november.

Een dergelijke beleidsverschuiving van centrale banken zou een opleving op korte termijn helpen uitlokken, maar de aandelenmarkt zal waarschijnlijk pas in het eerste kwartaal van volgend jaar zijn ultieme dieptepunt bereiken, wanneer recessie en kredietschokken leiden tot een piek in de rentetarieven en de Amerikaanse dollar, zei Hartnett.

Om te profiteren van een dergelijke daling, raadt Hartnett beleggers aan te “knabbelen” als de S&P 500 3.600 bereikt, te “bijten” als het daalt tot 3.300, en te “kloven” als de index de 3.000 raakt, wat een piek-tot-daldaling zou betekenen van 37,5% vanaf de piek in januari.

Op basis van historische gegevens heeft de S&P 500 tijdens zijn leven 20 bearmarkten meegemaakt, met een gemiddelde daling van 37,3% van piek tot diepte, wat precies in lijn zou zijn met 3.000 voor de S&P 500.

Leave a Comment