Analyse: Onder water: hoe de Bank of England de markten een reddingslijn toewierp

  • Bank of England kocht obligaties na pleidooien pensioenfonds
  • Sommige Britse pensioenfondsen kregen te maken met problematische margestortingen
  • BoE-ondersteuning wordt gezien als een venster om onderpand te bouwen
  • Het niet-gefinancierde belastingplan van de Britse regering deed de markten schrikken

LONDEN/NEW YORK, 2 oktober (Reuters) – Op maandag begonnen de telefoontjes naar de Bank of England dat sommige Britse pensioenfondsen moeite hadden om aan de margestortingen te voldoen. Tegen woensdag werden ze dringender en gecoördineerder.

Wilde bewegingen op de financiële markten als reactie op een “minibudget” van de regering op 23 september betekende dat delen van het Britse pensioenstelsel in gevaar kwamen, wat leidde tot wijdverbreide zorgen over de financiële stabiliteit van het land.

De verklaring van de Britse minister van Financiën, Kwasi Kwarteng, bevatte dramatische plannen om de belastingen te verlagen en deze te betalen met leningen, waardoor de rente op staatsobligaties steeg.

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

In de volgende dagen stegen de Britse leenkosten het sterkst in decennia, terwijl het pond naar een recordlaagte zakte.

Maar hoewel deze reacties voor iedereen duidelijk waren, was er achter de schermen van de financiële markten een verborgen impact.

Het risico op ontploffen waren obscure financiële instrumenten die bedoeld waren om langlopende pensioenverplichtingen te matchen met activa, die nog nooit waren getest door de obligatierendementen die zo ver of zo snel gingen.

Onder degenen die de BoE met spoed belden, bevonden zich fondsen die zogenaamde aansprakelijkheidsgestuurde investeringen (LDI) beheren, een schijnbaar eenvoudige hedgingstrategie die centraal staat in de explosie.

De LDI-markt heeft het afgelopen decennium een ​​enorme vlucht genomen en de activa bedragen in totaal bijna 1,6 biljoen pond ($ 1,79 biljoen) – meer dan tweederde van de omvang van de Britse economie.

Pensioenregelingen werden gedwongen om staatsobligaties, de zogenaamde gilts, te verkopen nadat ze het moeilijk vonden om te voldoen aan de noodeisen van de LDI-fondsen voor onderpand op ‘onder water’ derivatenposities, waarvan de waarde lager is dan in de boeken van een fonds.

LDI-fondsen vroegen om het dringende geld om verliesgevende posities te versterken. De fondsen kregen zelf te maken met margestortingen van hun relatiebanken en andere belangrijke financiële spelers.

“We hebben onze kaarten op tafel gelegd. Je verwacht toch niet dat ze (de BoE) je veel teruggeven omdat ze je hun hand niet zullen laten zien, toch?” zei James Brundrett van pensioenconsulent en fiduciair manager Mercer, die op 26 september een ontmoeting had met de BoE. “Godzijdank hebben ze geluisterd, want vanmorgen (28 september) werkte de goudmarkt niet”, voegde hij eraan toe.

Geconfronteerd met een ineenstorting van de markt, kwam de BoE tussenbeide met een pakket van 65 miljard pond ($ 72,3 miljard) om langlopende gelten te kopen.

En in navolging van de voormalige baas van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, op het hoogtepunt van de schuldencrisis in de eurozone, beloofde de centrale bank alles te doen wat nodig was om financiële stabiliteit te brengen.

Hoewel dit de onmiddellijke druk op pensioenfondsen misschien heeft verlicht, is het verre van duidelijk hoeveel tijd de BoE heeft gekocht, aangezien de schokgolven door de wereldwijde markten weergalmen van het onlangs aangestelde plan van premier Liz Truss, dat naast het schrikken van investeerders een zeldzame IMF berisping.

Chris Philp, hoofdsecretaris van het Britse ministerie van Financiën, zei donderdag dat hij het niet eens was met de zorgen van het IMF over het belastingverlagingsbudget van de regering, en zei dat dit zou leiden tot economische groei op de lange termijn.

Truss op zondag verdedigde haar plan en gaf geen indicatie dat ze zou terugtrekken, hoewel ze wel zei dat het voorstel om de belastingen voor de rijksten te verlagen het besluit van Kwarteng was, in het eerste teken dat ze misschien afstand zou nemen van de kanselier.

Gilt, Sterling en FTSE250

Tegen het einde van een turbulente week waren veel pensioenfondsen nog steeds bezig met het liquideren van posities om aan onderpandverzoeken te voldoen en sommigen vroegen de bedrijven waarvoor ze geld beheren om ze met contant geld te redden, vertelden bronnen vrijdag aan Reuters. “De vraag is wat er gebeurt als de Bank of England zich terugtrekt uit deze markt?” zei Brundrett van Mercer, eraan toevoegend dat er een kans is voor pensioenfondsen om genoeg geld bij elkaar te krijgen om onderpandposities te versterken.

“Aan het eind van de dag (maandag) zeiden we dat als dit zo doorgaat, we in ernstige problemen zitten”, vertelde een fondsbeheerder bij een groot Brits bedrijfspensioenfonds aan Reuters.

“Woensdagochtend zeiden we dat dit een systemisch probleem was. We stonden op het randje. Het was net als in 2008 maar op steroïden omdat het zo snel gebeurde”, voegde de fondsmanager eraan toe.

BlackRock, een andere grote LDI-manager, vertelde klanten woensdag dat het hen niet zou toestaan ​​om het onderpand aan te vullen dat nodig is om een ​​positie open te houden, zo blijkt uit een notitie van BlackRock die door Reuters is gezien.

BlackRock zei vrijdag in een verklaring per e-mail dat het de hefboomwerking in de fondsen aan het verminderen was en dat het de handel daarin niet stopzette.

NIET UIT HET BOS

De kans dat de stress zich buiten de pensioenfondsen en in de hele financiële sector van Groot-Brittannië zou verspreiden, was reëel. Als de LDI-fondsen in gebreke zouden blijven met hun posities, zouden ook de banken die de derivaten hadden geregeld, worden aangezogen.

De enorme druk op het financiële systeem van een grote economie zorgde voor wereldwijde golven, met zelfs toevluchtsoorden voor Amerikaanse staatsobligaties en Duitse obligaties met een hoge rating. Atlanta Fed-president Raphael Bostic waarschuwde maandag dat de gebeurtenissen in Groot-Brittannië kunnen leiden tot grotere economische stress in Europa en de Verenigde Staten.

J

Terwijl de BoE-interventie de rente kelderde, waardoor de 30-jaars obligatierente terugliep naar het niveau van 23 september en de angst voor een onmiddellijke crisis wegnam, zeggen fondsbeheerders, pensioendeskundigen en analisten dat Groot-Brittannië nog lang niet uit de problemen is.

Niemand weet hoeveel de regelingen zullen moeten verkopen en wat er zal gebeuren als de BoE op 14 oktober stopt met het kopen van obligaties.

De centrale bank van Groot-Brittannië bevindt zich nu in de niet benijdenswaardige positie dat ze haar plan om obligaties te verkopen heeft uitgesteld, wat resulteert in monetaire versoepeling en tegelijkertijd verkrapping met de rentetarieven.

In november zal het naar verwachting de rente verder verhogen en het heeft gezegd vast te houden aan een plan om zijn obligaties te verkopen.

“De zorg zou zijn dat de markt dit ziet als iets dat getest moet worden en ik geloof niet dat de Bank dit precedent zal willen scheppen. Dit maakt lange gilts kwetsbaar”, zegt Orla Garvey, een vastrentende manager bij Federated Hermes. .

J

Het vertrouwen van beleggers is geschokt, niet alleen in Groot-Brittannië.

“De situatie in Engeland is vrij ernstig omdat 30% van de hypotheken richting variabele rente gaat”, zegt miljardair-investeerder Stanley Druckenmiller.

“Wat je niet doet, is belastinggeld pakken en obligaties kopen tegen 4%”, zei Druckenmiller. “Dit zorgt op de lange termijn voor problemen op de weg.”

Standard & Poor’s verlaagde vrijdag de vooruitzichten voor zijn AA-rating voor Britse staatsschuld van “negatief” van “stabiel”, omdat de plannen voor belastingverlagingen van Truss de schuld zouden blijven stijgen.

Ondertussen steeg de vraag naar Amerikaanse dollars in valutaderivatenmarkten naar het hoogste niveau sinds het hoogtepunt van de COVID-19-crisis in maart 2020 op vrijdag, toen de onrust op de markt investeerders op zoek naar contant geld stuurde.

Ken Griffin, de miljardair-oprichter van Citadel Securities, een van ‘s werelds grootste marktmakende bedrijven, maakt zich zorgen.

“Het is de eerste keer in een zeer lange tijd dat we een grote ontwikkelde markt het vertrouwen van investeerders zien verliezen”, vertelde Griffin woensdag op een investeerdersconferentie in New York.

($ 1 = 0,8994 pond)

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

Aanvullende rapportage door Sinead Cruise, Davide Barbuscia en Iain Withers; Geschreven door Megan Davies; Bewerking door Elisa Martinuzzi en Alexander Smith

Onze normen: de Thomson Reuters Trust Principles.

Leave a Comment