Dodental van orkaan Ian zal naar verwachting stijgen naarmate de zoektocht voortduurt

Inwoners van Florida blijven worstelen met overstromingen, maar ze moeten zich terugtrekken en zoeken naar pogingen die aan de gang zijn terwijl de staat de nasleep van de orkaan Ian, een van de krachtigste stormen die ooit het Amerikaanse vasteland heeft getroffen, in het reine komt.

Het bevestigde dodental, momenteel 48, zal naar verwachting stijgen naarmate er meer autopsies worden voltooid en herstelpogingen worden voortgezet, en president Biden waarschuwde dat Ian de dodelijkste orkaan ooit in Florida zou kunnen zijn.

Biden en first lady Jill Biden zijn van plan om maandag naar Puerto Rico en woensdag naar Florida te reizen om orkaanschade op te lopen op twee plaatsen die aanzienlijk zijn getroffen, zo maakte het Witte Huis zaterdagavond laat bekend.

Troepen van de Florida National Guard vertrouwden zaterdag op hoogwatervoertuigen om geredde bewoners af te zetten bij een kerk in North Port.

Connie Cullison, 67, zei dat ze zaterdagmiddag eindelijk werd opgehaald, nadat ze vrijdagavond aanvankelijk om hulp had gebeld. Het stijgende water had de toegang tot haar huis afgesloten en Cullison heeft een rollator nodig om zich te verplaatsen na een knievervangende operatie.

“Mijn huis heeft kleine schade, maar we hebben gewoon geen stroom, geen water, geen eten”, zei Cullison nadat ze naar de kerk was gebracht. “Maar er zijn mensen die het veel slechter hebben dan ik.”

Florida’s Medical Examiners Commission zei zaterdagavond dat de storm had geleid tot 44 doden in de staat, de meeste als gevolg van verdrinking. Velen waren ouder dan 60 jaar. Lichamen werden gevonden in ondergelopen auto’s, drijvend in wateren en verdronken op het strand. Dat aantal zal naar verwachting groeien naarmate reddingswerkers door puin kammen en medische onderzoekers autopsies uitvoeren. Er waren vier stormgerelateerde sterfgevallen in North Carolina, zei gouverneur Roy Cooper (D).

Ambtenaren zeiden dat 30 van de slachtoffers in Florida werden gevonden in Lee County, waaronder Fort Myers Beach, Sanibel en Cape Coral. De provincie heeft geen stromend water en bijna 70 procent van de provincie zit zonder stroom.

Bekijk luchtfoto’s van de schade van orkaan Ian aan de kust van Florida

In de zuidwestelijke en centrale regio’s van de staat zaten volgens PowerOutage.us zondag ongeveer 800.000 huizen en bedrijven zonder stroom. In North Carolina zitten meer dan 26.000 klanten zonder stroom.

Ondertussen werden verschillende bruggen vernietigd, wat de reddingsinspanningen bemoeilijkte. De verhoogde weg naar Sanibel, een 12-mijls barrière-eiland, werd onbegaanbaar gemaakt en sneed het eiland af van het vasteland.

Sen. Marco Rubio (R-Fla.) vertelde ABC News “This Week” dat het eiland in de nabije toekomst onbewoonbaar zal zijn. “Ik denk dat onze prioriteit nu ligt bij het identificeren van de mensen die op Sanibel achterblijven en die daar wilden blijven, maar uiteindelijk moeten vertrekken omdat er gewoon geen manier is om verder te gaan met het leven daar. Er is geen manier om de stroom te herstellen. Er is daar geen economie. Op een gegeven moment zullen ze moeten worden verplaatst,” zei Rubio, eraan toevoegend dat het “minstens een paar jaar” zal duren om de brug te herbouwen.

Rubio zei dat de totale schade verwoestender was dan alles wat hij zich in de geschiedenis van Florida kon herinneren. “Fort Myers Beach bestaat niet meer. Het zal moeten worden herbouwd’, zei hij. “Het was een stukje oud Florida dat je niet kunt heroveren,” zei hij.

Sprekend over hetzelfde programma, zei de beheerder van het Federal Emergency Management Agency, Deanne Criswell, dat hulpverleners “nog steeds actief in de zoek- en reddingsfase” zijn en “door elk huis gaan om ervoor te zorgen dat we niemand achterlaten.”

Bewoners van Sanibel kregen te horen dat ze vóór de storm moesten evacueren, maar er zijn vragen gerezen over hoe lang ambtenaren in Lee County erover deden om evacuatiebeslissingen te nemen te midden van onzekere voorspellingen.

Degenen die besloten de grote orkaan uit hun huizen te verdrijven, zijn begonnen hun verhalen over kameraadschap en verlies in de nasleep van de storm te delen.

Een verdere uitdaging om op te ruimen en te redden, grote overstromingen zullen naar verwachting ook volgende week aanhouden in delen van centraal Florida, wat meer vernietiging zal veroorzaken. De storm heeft naar schatting al meer dan $ 60 miljard aan eigendomsverlies veroorzaakt in Florida.

Florida getroffen door orkaangezicht patstelling, overstromingen, grote schade

Het National Hurricane Center heeft zaterdagavond zijn laatste advies uitgebracht voor de post-tropische cycloon Ian en voorspelt overstromingen in centraal Florida, evenals tot vijf centimeter regen in delen van West Virginia en West-Maryland tot zondagochtend.

Grote overstromingswaarschuwingen hebben wegen afgesloten die zich uitstrekken van de Kissimmee River tot de stroomgebieden van de St. Johns River in Centraal Florida. De National Weather Service vreest dat sommige plaatsen zoals East Lake Tohopekaliga en Lake Tohopekaliga de komende dagen meer overstromingen zullen krijgen, wat zal leiden tot meer drassige gebieden stroomafwaarts voor gebieden in het binnenland zoals Orlando.

De Myakka-rivier, die een recordhoogte bereikte, spoelde over Interstate 75 en sloot de grote snelweg af voordat deze zaterdagmiddag werd heropend. Ambtenaren blijven het peil van de rivier in de gaten houden.

Water heeft gebouwen al overspoeld tot in het noorden als huizen in Astor bij St. Johns en in het zuiden als een bejaardentehuis in Kissimmee, buiten Orlando.

Tim Craig, Matt Viser en Matt Brown hebben bijgedragen aan dit rapport.

Leave a Comment