De verscheurde grenseenheden van Rusland kunnen jaren duren om te herstellen: Finse ambtenaar

Het kan jaren duren voordat Russische militaire eenheden die zich terugtrekken uit de grens van het land met Finland, weer op volle sterkte zijn na “ernstige slachtoffers” in Oekraïne, heeft een hooggeplaatste diplomaat gezegd, terwijl Helsinki zich voorbereidt om samen met buurland Zweden toe te treden tot de NAVO-alliantie.

Kai Sauer, de onderstaatssecretaris voor buitenlands en veiligheidsbeleid bij het Finse ministerie van Buitenlandse Zaken, vertelde: Nieuwsweek aan de zijlijn van het Helsinki Security Forum op zaterdag dat er geen onmiddellijke veiligheidsdreiging voor Finland is, deels vanwege de huidige militaire zwakte van Rusland langs de grens.

Meerdere rapporten hebben gewezen op de herschikking van Russische militaire eenheden van de grenzen met de Europese Unie en de NAVO-landen naar de slagvelden van Oekraïne, waar de troepen van Moskou ernstige verliezen lijden en worden teruggedrongen op meerdere assen van Oekraïense opmars.

Sauer zei dat hetzelfde geldt voor de 830 mijl lange Fins-Russische grens, die in afwachting van goedkeuring door de Hongaarse en Turkse parlementen binnenkort de nieuwste frontlinie van de NAVO met het Kremlin zal worden.

Kai Sauer op de HSF in Helsinki
Kai Sauer, de onderstaatssecretaris voor buitenlands en veiligheidsbeleid bij het Finse ministerie van Buitenlandse Zaken, is afgebeeld op het Helsinki Security Forum in de Finse hoofdstad op 30 september 2022.
Fins Instituut voor Internationale Zaken

“Onze observatie is dat de grens – althans de landgrens – vrij rustig is”, zei hij. “Rusland heeft de troepen die ze langs onze grens naar Oekraïne hadden opnieuw ingezet. En ook op het gebied van toerisme zijn de aantallen drastisch gedaald sinds we onze beperkingen hebben uitgevaardigd. Het is dus vrij rustig.”

Hetzelfde geldt op zee, voegde Sauer eraan toe. “Ja, er is niets in het openbaar geweest. Misschien de statistieken over luchtruimschendingen, er is misschien een kleine toename, maar zelfs daar is niets drastisch.”

Op de vraag hoe lang het zou duren voordat de Russische kracht langs de grens terugkeert naar het niveau van voor de invasie, vertelde Sauer aan: Nieuwsweek: “Het kan één tot drie jaar duren, echt afhankelijk van hoe de oorlog vordert, en ook hoe de opleiding van de nieuwe rekruten plaatsvindt.”

De Finse autoriteiten volgen ook het lot van formaties die traditioneel langs de grens worden ingezet. “Dit is iets dat we volgen via de Russische media”, zei Sauer. “En inderdaad, er zijn eenheden geweest die zware verliezen hebben geleden.”

Nieuwsweek heeft contact opgenomen met het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken voor commentaar.

Finland en Zweden zeggen dat ze alert zijn op mogelijke Russische agressie – conventioneel of hybride – terwijl ze zich voorbereiden om lid te worden van de NAVO. Moskou heeft herhaaldelijk gedreigd met vergelding voor de historische verschuiving van beide landen van neutraliteit naar de transatlantische alliantie, die zijn gewicht heeft geworpen achter de verdediging van Oekraïne tegen de aanhoudende invasie van Moskou.

De vermoedelijke sabotage van de Nord Stream-aardgaspijpleidingen in de Oostzee vorige week heeft vooral de NAVO- en EU-bondgenoten verontrust. Sauer schreef, net als andere westerse functionarissen, de vier explosies niet openlijk toe aan Moskou.

“Het is de aard van hybride activiteit dat operaties moeilijk aan iemand toe te schrijven zijn,” zei hij. “Zelfs met Nord Stream is het moeilijk te zeggen met 100 procent beveiliging – voordat dit onderzoek is afgerond – wie erachter zat.”

“De Russische reactie op de Finse en Zweedse toetreding tot de NAVO is, voor zover we weten, verbaal en heel duidelijk en open”, voegde hij eraan toe. “Dat was te verwachten.”

Oekraïense soldaten met trofee Russische patch Kharkiv
Deze bestandsfoto toont een Oekraïense militair die een trofee-formatie-patch demonstreert die op 26 september 2022 in Dementiivka, Oekraïne is genomen door de pro-Russische separatistische strijdkrachten van Kharkiv. Ernstige Russische slachtoffers sinds de invasie in februari begon, hebben Moskou gedwongen troepen te herschikken vanaf zijn grenzen met de NAVO en de Europese Unie.
Viacheslav Mavrychev/Suspilne Oekraïne/JSC “UA:PBC”/Global Images Oekraïne via Getty Images

Leave a Comment