Maggie Haberman over Donald Trump: “Hij zag het presidentschap als het ultieme voertuig naar roem”

John Dickerson van CBS News vroeg aan New York Times-verslaggever Maggie Haberman, die de kroniekschrijver van het Donald Trump-tijdperk is geworden, “Hoe lang zit Donald Trump in je hoofd, of jij in het zijne?”

“Minstens 11 jaar voor dit niveau van intensiteit,” antwoordde ze.

“En hoe is het om Donald Trump 11 jaar in je hoofd te hebben of deel uit te maken van zijn denken?”

“Ik liet een van zijn oude vrienden tegen me zeggen: ‘Hij draagt ​​niet goed na verloop van tijd.’ En ik denk dat het collectief dat op verschillende punten heeft meegemaakt.”

Haberman brengt sinds eind jaren negentig verslag uit over Trump, als metroreporter voor de New Yorkse tabloids. Alleen al in 2016 had ze 599 bylines of co-bylines in The Times – meer dan één per dag – en dat tempo is in de jaren daarna slechts licht vertraagd.

Nu heeft ze een boek over hem geschreven: “Confidence Man: The Making of Donald Trump and the Breaking of America” ​​(dinsdag gepubliceerd door Penguin Press).

vertrouwen-man-pinguïn-press-cover.jpg

Pinguïn Pers


Dickerson vroeg: “Ik wil voorlezen uit iets dat je hebt geschreven: ‘Om volledig rekening te houden met Donald Trump, het presidentschap en zijn politieke toekomst, moeten mensen weten waar hij vandaan komt.’ Wat bedoel je, waar komt hij vandaan?

“New York in de jaren ’60, ’70, ’80 was een zeer, zeer unieke setting,” zei Haberman, “vanwege deze combinatie van disfunctionele en soms corrupte krachten die de media raakten, die het stadhuis raakten, die raakten aan het politieke partijsysteem in de verschillende stadsdelen, dat raakte aan hoe vastgoedprojecten werden gedaan, en dat raakte aan raciale tribalisme, John, en dat is een groot deel van wat hij uit zijn leven in New York heeft gehaald.’

De huidige belichaming van dat raciale tribalisme komt naar voren in enkele primeurs van Haberman over de presidentiële jaren van Trump. Net als andere boeken uit het Trump-tijdperk heeft ‘Confidence Man’ aandacht gekregen voor nieuwe onthullingen: Trump overwoog zijn schoonzoon te ontslaan en hield zich bezig met terloopse transfobie. Maar het grotere doel van Haberman is om de primeurs in het boek en haar Times-verslaggeving, in een archeologisch kader, te plaatsen om een ​​50-jarig, stabiel, onveranderlijk DNA in kaart te brengen.

Ze zei: “Donald Trump is over het algemeen hetzelfde, afhankelijk van de context. En hij had de neiging om het Witte Huis te behandelen alsof hij nog steeds in een onroerendgoedkantoor zat dat met lokale districtsleiders te maken had, alsof het nog 1980 was.”

“Wat zijn de elementen in het Donald Trump-draaiboek dat hij zijn hele leven al heeft gehad?” vroeg Dickerson.

“Hij heeft een handvol bewegingen die hij altijd heeft gebruikt. En mensen hebben de neiging om een ​​hoop strategie toe te schrijven aan wat hij doet. Maar echt, er zijn deze bewegingen. En het is de snelle leugen, het is het roddelen met de ene assistent tegen de andere, het is de schuld aan iemand anders toewijzen. Dit alles, nogmaals, gaat over het creëren van een gevoel van drama, een gevoel van chaos, en vaak, John, om de verantwoordelijkheid van hem af te houden.”

De berichtgeving van Haberman heeft Trump geïrriteerd en in verlegenheid gebracht. Toch stemde hij ermee in om de afgelopen zomer drie keer met haar om de tafel te gaan.

Dickerson vroeg: ‘Was je verrast dat hij met je sprak voor je boek?’

‘Nee, hij sprak met iedereen voor hun boeken,’ antwoordde ze. “Het is een bijna reflexieve behoefte om zichzelf te verkopen.”

“Hij zei op een gegeven moment tegen iemand anders, maar met jou in zijn aanwezigheid, [that] je was als zijn psychiater?”

“Hij behandelt iedereen alsof ze zijn psychiater zijn. Dit is niet iets specifieks voor mij. Dit is wat hij doet. Hij regelt alles in realtime met iedereen.”

maggie-haberman-a.jpg
New York Times-verslaggever Maggie Haberman.

CBS Nieuws


Haberman biedt nieuwe details over de weigering van Trump om de nederlaag in 2020 te accepteren, daarbij verwijzend naar bronnen die Trump hoorden zeggen: “We gaan nooit weg.”

Dickerson vroeg: “Donald Trumps onwil om het ambt te verlaten, was dat onderdeel van dat draaiboek dat zoveel jaren geleden werd ontwikkeld, of is dat iets nieuws?”

‘Het was allebei,’ zei ze. “Het maakte deel uit van het thema dat hij geloofde dat alles altijd goed zou komen met hem, want dat was altijd zo. Of het nu zijn vader was die voor hem hielp bij het navigeren door systemen of hem financieel hielp, of gekozen functionarissen die voor hem in de rij stonden, hij altijd geloofd dat het goed zou komen. En na 3 november 2020 werd het elke dag duidelijker dat dat zo was niet gaan gebeuren, en hij wist niet hoe hij ermee om moest gaan.”

Toen hij het Witte Huis verliet, stond hij niet met lege handen, zoals FBI-agenten aantroffen bij die zoektocht naar zijn huis in Florida.

“Toen Donald Trump dingen in het Witte Huis zijn bezittingen noemde, was er een lange geschiedenis dat hij dat deed”, zei Dickerson. ‘Denkt u dan dat hij daarom die geheime documenten heeft meegenomen?’

“Eigenlijk wel. Ik denk dat het ook mogelijk is dat hij ze om een ​​andere reden heeft gepakt, en we weten niet wat dat is. Hij ziet alles in termen van invloed, of hij een voorsprong op iemand anders kan hebben. Hij houdt absoluut van trofeeën .”

Trump wordt geconfronteerd met juridisch gevaar in meerdere rechtsgebieden: Een fraudezaak in New York; aanklacht wegens inmenging bij verkiezingen in Georgië; de 6 januari onderzoek naar rellen; en dan die documenten van Mar-a-Lagowaar hij zich tegenwoordig meestal verschuilt.

Dickerson vroeg: ‘Je schrijft dat toen je hem zag nadat hij het Witte Huis had verlaten, hij gekrompen leek?’

“In een van de interviews was hij heel zichtbaar afgevallen, dus dat was zeker fysiek gekrompen, maar hij leek gewoon verminderd”, zei Haberman. “En een van de dingen die ik ontdekte toen ik in de loop van het afgelopen jaar met mensen sprak, is dat hij een bijna Charles Foster Kane-achtige figuur werd die rondzwierf door zijn club en in zijn eigen wereld bestond en om herinnerd te worden aan wanneer vakanties waren, iemand die totaal uit het ritme van het normale dagelijkse leven was.”

‘Hoe denk je dat hij weer zal rennen?’

“Met het voorbehoud dat ik niet weet en dat mijn ongelijk bewezen kan worden, denk ik dat hij zichzelf in een hoek heeft geduwd waar hij moet rennen”, zei Haberman. “Ik denk dat hij de bescherming nodig heeft die presidentskandidaat (denkt hij) hem zou bieden bij het bestrijden van onderzoeken die hij een ‘heksenjacht’ noemt. En het is de manier waarop hij geld inzamelt en geld verdient. Zo veel van zijn identiteit gaat nu over het zijn van een politicus. Dus ik verwacht dat hij zal lopen. Dat betekent niet dat zelfs als hij zich kandidaat stelt, hij zal blijven de hele tijd.”

Of hij nu kandidaat is of niet, Trump heeft zijn stempel gedrukt op de GOP, wiens nationale partij de rellen van 6 januari ‘legitiem discours’ noemde, en waar een derde van de Republikeinse kandidaten die zich kandidaat stellen voor de verkiezingen in 2022 zijn leugen heeft aangenomen dat de verkiezingen van 2020 gestolen.

“Heeft hij in wezen de vaardigheden van de New Yorkse vastgoedwereld, hoe vreemd dat ook is, overgedragen aan een politieke partij?” vroeg Dickerson.

“Hij heeft overgedragen hoe hij ziet de New Yorkse vastgoedsector in de Republikeinse Partij,” antwoordde Haberman, “en niet alleen de New Yorkse vastgoedsector, maar ook het politieke systeem van New York. We hebben het gezien op manieren die openlijk zijn bij de Republikeinse Partij in termen van opmerkingen die worden gemaakt tijdens bijeenkomsten, en we hebben het op subtielere manieren gezien in termen van hoe kandidaten omgaan met journalisten of hoe ze omgaan met basisfeitensets.

“Niet iedereen heeft in een of andere vorm van emulatie op Donald Trump gereageerd, maar de meesten wel.”

Haberman schrijft dat Trump haar vertelde hoeveel gemakkelijker zijn leven zou zijn geweest als hij nooit president was geworden. En hij keek niet terug op wat hij had bereikt, maar op wat het presidentschap voor Donald Trump had betekend.

Dickerson zei: “Toen Donald Trump zichzelf in uw aanwezigheid afvroeg: ‘Als ik het allemaal opnieuw moest doen’, wat zei hij dan?”

“Wat hij zei was het antwoord is ja,” antwoordde Haberman, “omdat hij, zoals hij ernaar kijkt, zoveel rijke vrienden heeft en niemand weet wie ze zijn. En het was heel duidelijk dat hij het presidentschap zag als de ultieme voertuig naar roem.”


Voor meer informatie:


Verhaal geproduceerd door Alan Golds. Redacteur: Ed Givnish.

Leave a Comment