Live updates: Ruslands oorlog in Oekraïne

De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin zei dat hij gelooft dat Oekraïne “vooruitgang boekt”, in de regio Cherson van het land, terwijl ze doorgaan met het tegengaan van de Russische invasie, eraan toevoegend dat er een “soort verandering in de dynamiek op het slagveld” is opgetreden.

Austin schreef de verandering toe aan de vaardigheid van Oekraïense soldaten en hun strategisch gebruik van wapens geleverd door Amerikaanse en NAVO-bondgenoten, met name hun gebruik van de high mobility luchtraketsystemen, of HIMARS. Hij maakte de opmerkingen in een exclusief interview met CNN’s Fareed Zakaria dat zondag werd uitgezonden op “Fareed Zakaria GPS”.

“Wat we nu zien, is een soort verandering in de dynamiek van het slagveld”, zei Austin. “Ze hebben het heel, heel goed gedaan in de regio van Charkov en zijn verhuisd om kansen te benutten. De strijd in de regio Cherson verloopt wat langzamer, maar ze boeken vooruitgang.”

Austin zei dat Oekraïense troepen “technologie zoals HIMARS” hebben gebruikt en het op de “juiste manier” hebben gebruikt om “aanvallen uit te voeren op zaken als logistieke winkels en commando en controle, dat neemt weg – heeft aanzienlijke capaciteit van de Russen weggenomen.”

Door dit te doen, hebben de Oekraïners “de dynamiek veranderd, en het heeft de Oekraïners een mogelijkheid gecreëerd om te manoeuvreren”, voegde hij eraan toe.

Op de vraag waarom de VS geen wapens voor langere afstand heeft geleverd waar Oekraïners om hebben gevraagd, zei Austin dat hij “routinematig” communiceert met zijn Oekraïense tegenhanger, minister van Defensie Oleksii Reznikov, en gelooft dat de VS “zeer effectief is geweest in het verstrekken van die dingen die heel, heel effectief zijn op een slagveld.”

Terwijl de VS Oekraïne HIMARS hebben geleverd en meervoudige lanceringsraketsystemen, of GMLRS, hebben geleid voor gebruik met de HIMAR-systemen, heeft Oekraïne gevraagd om Army Tactical Missile Systems of ATACMS, die een groter bereik hebben dan de GLMR-systemen van de VS tot nu toe heeft opgeleverd.

ATACMS hebben een bereik van ongeveer 185 mijl. Het maximale bereik van door de VS geleverde wapens naar Oekraïne is ongeveer 49 mijl.

Austin prees de successen die Oekraïners op het slagveld hebben behaald en merkte op dat ze de wapens en technologie die de VS hen heeft gegeven op de ‘juiste manier’ gebruiken.

“Het gaat niet alleen om de uitrusting die je hebt. Het gaat erom hoe je die uitrusting gebruikt, hoe je dingen met elkaar synchroniseert om slagveldeffecten te creëren die vervolgens kansen kunnen creëren”, zei hij.

Austin zei dat wat er in Oekraïne zal gebeuren “moeilijk te voorspellen” is, maar hij zei dat de VS “zo lang als nodig is veiligheidshulp aan de Oekraïners zullen blijven bieden”.

“De Oekraïners hebben de wereld verbaasd over hun vermogen om terug te vechten, hun vermogen om initiatief te nemen en hun inzet voor de verdediging van hun democratie”, zei hij. “En die bereidheid om te vechten heeft de internationale gemeenschap ertoe aangezet om hen te helpen veiligheidshulp te bieden zodat ze kunnen blijven vechten.”

Leave a Comment