Opec+ plant forse verlaging van de olieproductie om de prijzen op peil te houden

De olie-alliantie Opec+ plant een aanzienlijke verlaging van de productie om de dalende prijzen te ondersteunen, volgens mensen die dicht bij de discussies staan, terwijl de groep zich voorbereidt op een persoonlijke ontmoeting sinds maart 2020.

De oliegroep, die wordt geleid door Saoedi-Arabië en Rusland, zal naar verwachting tijdens de vergadering van woensdag een productieverlaging bespreken die in totaal meer dan 1 miljoen vaten per dag kan bedragen. Dit is veruit de grootste sinds het begin van de pandemie en komt overeen met meer dan 1 procent van de wereldwijde voorraden.

De stap dreigt de olieprijzen te verhogen in een tijd dat een groot deel van de wereld vecht om de energiekosten omlaag te brengen en zou een mogelijke breuk met de VS kunnen veroorzaken, waar president Joe Biden heeft geprobeerd de brandstofprijzen voor automobilisten te verlagen in de aanloop naar cruciale tussentijdse verkiezingen volgende week. maand.

Twee mensen die geïnformeerd zijn over de denkwijze van Saoedi-Arabië zeggen echter dat Saoedi-Arabië graag de productie wil verlagen om de prijzen op peil te houden en om dus wat productiecapaciteit in reserve te houden. Het koninkrijk vreest dat de Russische productie later dit jaar fors kan dalen als de westerse sancties tegen zijn olie-export verscherpen.

Rusland zou ook voorstander zijn van een verlaging, aangezien het zijn olie-inkomsten de afgelopen maanden heeft zien dalen, waarbij kopers grote kortingen op de olieverkoop dwongen na de grootschalige invasie van Oekraïne. De recente sterkte van de roebel vermindert ook het bedrag dat het ontvangt in zijn nationale valuta voor verkopen van oliedeals die voornamelijk in dollars zijn geprijsd.

Opec+ kondigde dit weekend aan dat het de maandelijkse vergadering die het sinds het begin van de pandemie heeft gehouden, zou verplaatsen van online naar een volledige bijeenkomst op het hoofdkantoor van de groep in Wenen, wat het gevoel versterkt dat er een substantiële beleidsverschuiving moet worden besproken.

Mensen die dicht bij de besprekingen stonden, zeiden dat de bezuinigingen zouden kunnen oplopen tot 500.000 b/d tot 1 miljoen b/d voor de groep als geheel, maar Saoedi-Arabië zou daarbovenop nog een unilaterale productieverlaging kunnen doorvoeren.

Amrita Sen van Energy Aspects zei dat de groep zich vooral zorgen maakte over het risico van een wereldwijde vertraging en het effect op de consumptiegroei in opkomende markten, en dat ze daarom “grote bezuinigingen overwegen om een ​​mogelijke reactie van de vraag te voorkomen”.

Na de productie te hebben verlaagd in april 2020 toen de vraag naar olie tijdens de pandemie instortte, heeft de groep het grootste deel van de afgelopen twee jaar gestaag vaten aan de markt toegevoegd.

Biden bracht in juli een controversieel bezoek aan Saoedi-Arabië, waar onder meer de olieproductie werd besproken met kroonprins Mohammed bin Salman, de dagelijkse heerser van het koninkrijk.

Biden had eerder kritiek geuit op MBS, zoals hij algemeen bekend staat, vanwege zijn vermeende banden met de moord op journalist Jamal Khashoggi.

Maar na de versnelde productiestijging in de zomer, gaf Saoedi-Arabië vorige maand een koerswijziging aan, waardoor de Opec+-groep een kleine verlaging van ongeveer 100.000 b/d doormaakte naar de olieproductiedoelstellingen toen de olieprijzen daalden.

Brentolie, de internationale benchmark, is gedaald van ongeveer $ 120 per vat begin juni tot ongeveer $ 85 per vat.

De olie-alliantie van Saoedi-Arabië met Rusland, die Moskou in 2016 in de uitgebreide Opec-groep bracht, stond soms op gespannen voet met zijn langdurige banden met de VS, maar Riyad wilde graag een meer onafhankelijke rol spelen.

Saoedi-Arabië en Rusland zijn ‘s werelds tweede en derde grootste olieproducenten na de VS, maar zijn veel meer afhankelijk van energie-inkomsten voor overheidsuitgaven dan ‘s werelds grootste economie.

De VS willen de olie-inkomsten van Rusland als een manier gebruiken om Moskou uit te hongeren van financiering voor de invasie in Oekraïne, maar zijn ook bezorgd over hoe hoge olieprijzen zouden kunnen stijgen als er te veel aanbod van de markt verloren gaat.

Washington heeft de G7 onder druk gezet om een ​​zogenaamd prijsplafond op de Russische olieverkoop in te voeren als middel om de vaten van het Kremlin op de markt te houden en tegelijkertijd de inkomsten die ze ontvangen te verminderen.

In december zullen de EU-sancties worden aangescherpt, waaronder verzekeringsverboden voor elk schip dat Russische olie vervoert, wat naar verwachting ook van de VS en het VK zal zijn als er een prijsplafond kan worden overeengekomen.

De minister van Energie van Saoedi-Arabië, prins Abdulaziz bin Salman, de eerste royal die de rol bekleedt en de halfbroer van MBS, heeft herhaaldelijk gewaarschuwd dat de groep beperkte productiecapaciteit over heeft om een ​​eventueel tekort aan te vullen.

Hij heeft ook aangegeven dat hij gelooft dat oliehandelaren de risico’s voor de markt onderschatten en heeft gewezen op verhoogde “volatiliteit” en hiaten tussen financiële en fysieke oliemarkten.

Aanvullende rapportage door Derek Brower in New York en Tom Wilson in Londen

Leave a Comment