Nationaal Archief mist nog steeds enkele administratiegegevens van Trump

Het Nationaal Archief heeft nog steeds niet alle presidentiële documenten teruggevonden die aan het einde van de regering-Trump hadden moeten worden overgedragen, volgens een nieuwe brief aan het Congres van de waarnemend archivaris.

“We weten dat we niet alles hebben wat we zouden moeten hebben,” zei Debra Steidel Wall, waarnemend archivaris van de Verenigde Staten, in haar brief aan Rep. Carolyn Maloney, DN.Y., wat suggereert dat voormalige functionarissen nog steeds niet hadden gereageerd. via elektronische berichten van officiële zaken gedaan op persoonlijke accounts.

De brief van Wall was een reactie op een verzoek van Maloney op 13 september om een ​​”dringende beoordeling” te krijgen van “of de presidentiële gegevens nog steeds niet worden vermeld en mogelijk in het bezit zijn van de voormalige president.”

Wall zei dat de National Archives and Records Administration “zou overleggen met het ministerie van Justitie” over het al dan niet starten van een actie voor het herstellen van onrechtmatig verwijderde documenten.

Voormalig president Donald Trump gooit petten naar de menigte tijdens een rally op 23 september 2022 in Wilmington, NC

Chris Seward/AP, BESTAND

De onthulling komt op het moment dat Trump en het ministerie van Justitie in een gerechtelijke strijd verwikkeld zijn over documenten die begin augustus door federale agenten in beslag zijn genomen uit de nalatenschap van de voormalige president Mar-a-Lago als onderdeel van een onderzoek naar het mogelijke verkeerde gebruik van presidentiële gegevens door Trump na zijn vertrek.

De FBI zei dat het 11.000 documenten in beslag nam bij de door de rechtbank geautoriseerde inbeslagname, waaronder meer dan 100 documenten met geheime markeringen.

Trump heeft een rechtszaak aangespannen om de benoeming van een speciale meester te verkrijgen om zich te verdiepen in de documenten die in beslag zijn genomen voor het privilege van advocaat-cliënt en executive privilege. De beoordeling is aan de gang en het ministerie van Justitie streeft naar een versneld beroep tegen de speciale hoofduitspraak.

In een verklaring zei Maloney dat het “schandalig was dat deze gegevens twintig maanden na het vertrek van de voormalige president Trump niet worden vermeld”.

“Voormalig president Trump en zijn hogere staf hebben een totale minachting getoond voor de rechtsstaat en onze nationale veiligheid door de presidentiële gegevens niet terug te geven zoals de wet vereist”, zei Maloney. “Ik zal alles blijven doen wat in mijn macht ligt om ervoor te zorgen dat alle presidentiële gegevens van het Witte Huis van Trump worden teruggegeven aan de regering en ervoor te zorgen dat deze misbruiken nooit meer gebeuren.”

Het Nationaal Archief zei eerder dat Trump naar verluidt meer dan 700 pagina’s met geclassificeerd materiaal in zijn bezit had, die werden gevonden in de 15 dozen die het archief in januari uit Mar-a-Lago had opgehaald.

Leave a Comment