PM: voorstel voor maritieme grensovereenkomst met Libanon beschermt de veiligheidsbelangen van Israël

Premier Yair Lapid bevestigde zondag dat Israël een lang onderhandeld voorstel van de VS heeft ontvangen om het maritieme grensgeschil met Libanon op te lossen, en zei dat het plan de regionale belangen van Israël zou beschermen.

De Verenigde Staten hebben het schriftelijke plan zaterdag overhandigd aan de Libanese president Michel Aoun.

In een toespraak tot ministers aan het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering, zei Lapid dat de opkomende overeenkomst de belangen van Israël veilig stelt, volgens een verklaring van het kabinet van de premier.

“We voeren besprekingen over de laatste details”, zei Lapid en waarschuwde dat het nog te vroeg was om de overeenkomst als voltooid te beschouwen.

“We zijn niet tegen de ontwikkeling van een extra Libanees gasveld, waarvan we natuurlijk het deel zullen krijgen dat we verdienen”, zei Lapid.

“Zo’n veld zal de afhankelijkheid van Libanon van Iran verzwakken, Hezbollah in bedwang houden en de regionale stabiliteit bevorderen”, zei hij.

Het drijvende productiesysteem (FPSO) van Energean bij het Karish-gasveld in de Middellandse Zee. (Energiek)

Maar hij drong erop aan dat “zoals we vanaf de eerste dag eisten, het voorstel de diplomatieke en veiligheidsbelangen van Israël volledig beschermt, evenals onze economische belangen.”

“Israël heeft meer dan 10 jaar geprobeerd om deze deal te bereiken, die de Israëlische veiligheid en de Israëlische economie versterkt”, zei Lapid.

Aoun had zaterdag een ontmoeting met de Amerikaanse ambassadeur in Libanon, Dorothy Shea, en ontving het schriftelijke voorstel van de Amerikaanse bemiddelaar Amos Hochstein voor de afbakening van de zeegrens met Israël.

Volgens de staatsmedia van Libanon werkt de regering snel aan het formuleren van een reactie op het plan.

De tekst van het voorstel is niet vrijgegeven voor publicatie.

Libanese president Michel Aoun (L) ontvangt voorstel van Amerikaanse ambassadeur in Libanon Dorothy Shea om een ​​zeegrensgeschil met Israël op te lossen, 1 oktober 2022 (Libanese voorzitterschap)

Het maritieme geschil heeft betrekking op zo’n 860 vierkante kilometer (330 vierkante mijl) van de Middellandse Zee met lucratieve offshore-gasvelden.

De door de VS bemiddelde gesprekken over rechten op het gebied, het onderwerp van langlopende maar indirecte onderhandelingen tussen Jeruzalem en Beiroet en herhaalde bedreigingen van de terreurgroep Hezbollah, hebben de afgelopen weken vooruitgang geboekt.

De besprekingen begonnen onder auspiciën van de vorige regering, onder leiding van toenmalig premier Benjamin Netanyahu.

Netanyahu beschuldigde zondag dat “Lapid geen mandaat heeft om soevereine gebieden en soevereine activa die van ons allemaal zijn aan een vijandelijke staat over te dragen.”

Netanyahu zei ook dat Lapid ‘zich had overgegeven aan de dreigementen van Hezbollah’ en dat als hij na de verkiezingen van 1 november een regering zou vormen, hij niet aan de deal gebonden zou zijn.

Lapid reageerde in een tweet waarin hij Netanyahu rechtstreeks aansprak en zei: “Je hebt 10 jaar lang gefaald om te proberen deze overeenkomst tot stand te brengen, in ieder geval de veiligheidsbelangen van Israël niet te schaden en Hezbollah te helpen met onverantwoordelijke berichten.”

Minister van Defensie Benny Gantz woog ook op de opmerkingen van Netanyahu en beschuldigde de oppositieleider ervan zich te laten leiden door “onverantwoordelijke politieke overwegingen”.

“We zullen de politieke, veiligheids- en economische belangen van de staat Israël blijven behartigen met verantwoordelijkheid en staatsmanschap”, tweette hij.

De spanningen namen toe nadat Israël eerder dit jaar een gasexploratieschip naar het betwiste Karish-gasveld had verplaatst en onlangs zei dat het zal beginnen met het winnen van de locatie. Vorige maand dreigde Hezbollah-chef Hassan Nasrallah dat de raketten van zijn door Iran gesteunde terreurorganisatie “op slot” zouden staan ​​op Karish.

Een Israëlische Sa’ar Klasse 4.5 raketboot bewaakt het Energean drijvende productie-, opslag- en losvaartuig bij het Karish-gasveld, in beelden gepubliceerd door het leger op 2 juli 2022. (Israel Defense Forces)

Maar in televisie-opmerkingen zaterdag zei Nasrallah dat de Amerikaanse ontwerpovereenkomst “nieuwe en veelbelovende horizonten opent voor de bevolking van Libanon door het land te redden van de crisis waarin het is beland”.

Volgens een Channel 12-rapport zal onder de opkomende deal de locatie van de voorgestelde grens een compromis tussen de twee partijen zijn. Volgens het rapport zal Libanon vijf kilometer ten noorden van het Israëlische Karish-gasplatform naar gas kunnen boren.

Een niet nader genoemde veiligheidsfunctionaris vertelde het netwerk dat de veiligheidsbelangen van Israël worden gegarandeerd door het ontwerpvoorstel.

Het televisieverslag van zaterdag volgde de gesprekken die Lapid hield over voorbereidingen om gas uit het Karish-veld te produceren, te midden van Hezbollah-dreigementen om Israël aan te vallen als het daar begint te boren voordat een overeenkomst over de maritieme grens wordt bereikt.

Libanon beweert dat het Karish-gasveld zich in betwist gebied bevindt, terwijl Israël zegt dat het binnen zijn internationaal erkende economische wateren ligt.

Vorige maand beloofde het kantoor van Lapid dat Israël gas zou gaan winnen uit Karish, met of zonder deal aan de zeegrens met Libanon.

De meedogenloze creatieve geest van Israël

Ik ben er trots op om voor The Times of Israel verslag te doen van Israëlische kunst en cultuur. Mijn beat laat ‘de andere kant’ van het leven hier zien, met inspirerende artiesten van alle niveaus — muzikanten, schilders en schrijvers, chef-koks en wijnmakers, filmmakers en scenarioschrijvers.

De creatieve geest van de Israëli’s gedijt op de een of andere manier ondanks alle obstakels waarmee dit kleine land te maken heeft gehad. Ik heb het voorrecht om deze fascinerende verhalen te delen met ToI-lezers en luisteraars, waardoor uw bewustzijn van de opmerkelijk levendige Israëlische kunstgemeenschap toeneemt.

Uw steun, via The Times of Israel Community, helpt ons om door te gaan met het verstrekken van verrassende, indrukwekkende verhalen zoals de mijne aan lezers over de hele wereld. Word jij vandaag lid van onze Community?

Dank je,

Jessica Steinberg, redacteur kunst en cultuur

Ja, ik geef Ja, ik geef Al lid? Log in om dit niet meer te zien

Je bent een toegewijde lezer

Daarom zijn we tien jaar geleden met de Times of Israel begonnen – om kritische lezers zoals jij te voorzien van een bericht dat je moet lezen over Israël en de Joodse wereld.

Dus nu hebben we een verzoek. In tegenstelling tot andere nieuwsuitzendingen hebben we geen betaalmuur opgehangen. Maar aangezien de journalistiek die we doen kostbaar is, nodigen we lezers voor wie The Times of Israel belangrijk is geworden uit om ons werk te steunen door lid te worden van De Times of Israel-gemeenschap.

Voor slechts $ 6 per maand kunt u onze kwaliteitsjournalistiek helpen ondersteunen terwijl u geniet van The Times of Israel RECLAMEVRIJevenals toegang tot exclusieve inhoud alleen beschikbaar voor leden van de Times of Israel Community.

Dank je,
David Horovitz, oprichter en redacteur van The Times of Israel

Word lid van onze community Word lid van onze community Al lid? Log in om dit niet meer te zien

Leave a Comment