Russisch leger niet in staat om te opereren op nucleair slagveld: denktank

  • Het Russische leger zou in zijn huidige staat niet kunnen opereren op een nucleair slagveld, zei een denktank.
  • Tactische kernwapens zouden gebieden onbegaanbaar maken en Russische opmars verhinderen.
  • De analyse komt te midden van escalerende retoriek over kernwapens van Russische functionarissen.

Het Russische leger kon in zijn huidige staat niet opereren op een nucleair slagveld, ondanks escalerende retoriek over kernwapens, zei een denktank.

Het Institute for the Study of War, een in Washington gevestigde denktank, verwees naar de recente opmerkingen van de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov dat Rusland kernwapens met een laag rendement moet gebruiken na het verlies van de bezette stad Lyman in het oosten van Oekraïne.

“Naar mijn persoonlijke mening moeten er drastischer maatregelen worden genomen, tot aan de afkondiging van de staat van beleg in de grensgebieden en het gebruik van kernwapens met een laag rendement”, zei Kadyrov.

De Russische president Vladimir Poetin dreigde onlangs ook met het gebruik van kernwapens in Oekraïne en zei dat hij niet blufte, ondanks meerdere experts die zeggen dat de dreiging waarschijnlijk minimaal blijft.

Volgens de ISW zou het Russische leger in zijn huidige staat waarschijnlijk niet in staat zijn om op een nucleair slagveld te opereren, ondanks het feit dat het over de nodige uitrusting en historisch getrainde eenheden beschikt.

De troepen, die momenteel een “chaotische agglomeratie” zijn van vermoeide soldaten, haastig gemobiliseerde reservisten en huurlingen, “konden niet functioneren in een nucleaire omgeving”, zei de denktank.

Het gebruik van Russische tactische kernwapens zou gebieden onbegaanbaar maken en daarmee Russische opmars in de weg staan, aldus de denktank.

De denktank merkte op dat discussies over de nucleaire capaciteiten van Rusland veel voorkomen op de Russische staatstelevisie en onder ultra-havikse militaire bloggers en dat de recente opmerkingen van Kadyrov daarmee overeenkomen.

Andere bondgenoten van Poetin, waaronder voormalig president Dmitry Medvedev, hebben ook de nucleaire dreigingen van Rusland herhaald.

Meerdere experts en analisten hebben gezegd dat het onwaarschijnlijk is dat Rusland kernwapens zal gebruiken, en een expert vertelde Insider onlangs dat de bedreigingen waarschijnlijk bedoeld zijn om verwarring en onzekerheid te veroorzaken.

De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin bekritiseerde ook het “nucleaire sabelgeratel” van Poetin en zei dat hij momenteel niets ziet dat erop wijst dat kernwapens zullen worden gebruikt.

Leave a Comment